Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 23.06.2019. 18:00

SZO: Hranom se godišnje otruje 23 miliona ljudi

Pokvarena hrana ugrozi zdravlje svake desete osobe na planeti bar jednom godišnje, navodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO). U Srbiji je prošle godine zabeležena 61 epidemija preneta hranom.

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 110
  • 22
  • 0

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od trovanja pokvarenom hranom godišnje izgubi život više od 400 hiljada ljudi.

U Evropi u jednoj godini oboli 23 miliona ljudi od trovanja hranom, navodi SZO. U toj organizaciji ističu da je taj broj mnogo veći, ali da ne mogu da kažu koliki tačno zbog toga što, nisu svi slučajevi prijavljeni lekaru.

Za stvaranje epidemije odgovoran ceo lanac ishrane

Do stvaranja epidemija i nekad, nažalost, i smrtnih ishoda dolazi zato što u lancu ishrane svi pokušavaju da proguraju pokvarenu namirnicu potrošaču, piše Dojče vele. Kako se navodi u pisanju tog medija, problem nastaje na samom početku kada na primer prodavac voća i povrća pokuša da sa zdravim voćem i povrćem neprimetno proda i neki komad koji je već počeo da trune. Problem se širi kada trgovci, u cilju da prodaju proizvode na bilo koji način, sakriju istekle rokove trajanja. Tu  su nepažnja i nemarnost u ugostiteljskim objektima gde se dešava da se iskoristi i hrana koja nije preporučljiva za jelo samo kako se to što je kupljeno ne bi bacilo.

Veliki problem u siromašnim zemljama je što se pokvarena hrana ne baca

U siromašnim zemljama pokvarena hrana predstavlja veliki problem jer se, upravo zbog nedostatka finansija i loše materijalne situacije, hrana koja nije zdrava i ispravna ne baca već se često koristi u ishrani. 

Veliku opasnost, predstavlja pokvareno meso. Ono što tu stvara veliki problem jeste što se i takvo meso proda, po nižoj ceni svakako, jer je prodavcima najvažnije da profitiraju i ne budu na velikom gubitku. S obzirom na to da je i takvo meso, kao i svaki proizvod koji dođe do potrošača, moralo da prođe nadležna tela za nadzor hrane, važno je apelovati na vlade država da posebno obrate pažnju i uvedu rigoroznije kontrole hrane.

U Srbiji prošle godine salmonela izazvala 54 epidemije

U Srbiji je kako je rečeno u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za Politiku zabeležena 61 epidemija preneta hranom. Salmonela je izazvala 54 epidemije, stafilokoka šest, a do jedne je došlo zbog bakterije iz roda kampilbakter.

Većinu epidemija izazvala su jaja i proizvodi koji sadrže tu namirnicu. "U najvećem broju epidemija izvor infekcije su bila jaja i proizvodi na bazi jaja, dok je meso bilo izvor infekcije u pet epidemija. Takođe, u jednoj su izvor infekcije bile kontaminirane šljive, dok u sedam epidemija nije mogao da se utvrdi izvor infekcije. Deset epidemija zabeleženo je u restoranima, kantinama i drugim ugostiteljskim objektima. Šest je prijavljeno u školskim i predškolskim ustanovama, dok su 45 bile porodične”, kažu u ovom Institutu.


Izvori

DW


Tagovi

Trovanje hranom Epidemija Tedros Adhanom Gebrejsus Žužana Jakab Svetska zdravstvena organizacija


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.