Pretraživanje tekstova
Nekadašnji čuveni beogradski kuvar Čeda Zobenica način da se izbori sa teškom bolešću i ojača organizam pronašao je u tartufima, koji su mu pomogli da ozdravi. Danas on živi u Trstu i pravi rakiju od meda i tartufa, kao i druga jela od tih "magičnih" gljiva.
Kada je pre više od četvrt veka ostao bez levog plućnog krila zato što mu je dijagnostikovan kancer, Čedi Zobenici (66) doktori nisu predviđali dug život. Taj Ličanin, koji sada živi u Trstu, svojevremeno je bio čuveni beogradski kuvar, veruje da su mu život produžili tartufi i rakija koju sam pravi.
Zobenica priznaje, a prenose Novosti da je svašta probao ne bi li poboljšao imunitet tokom borbe sa opakom bolešću. U prvim godinama nakon operacije živeo je na Dolomitima, na 1.500 metara nadmorske visine i planinski vazduh mu je sigurno prijao. Pre 10 godina, bolest se vratila. Dijagnostikovan mu je i rak kostiju, a zatim i leukemija.
Na savet prijatelja, Čeda se setio da je kao iskusni kuvar često koristio "magične gljive" i tada je počeo da u svakodnevnoj ishrani koristi tartufe. On veruje da za svaki organizam postoji kombinacija koja mu prija i leči ga, pa je zato svoju lekovitu napravio i nazvao je "čedovača medovača". Svoju specijalnu šljivovicu pravi od crnih i belih tartufa, gloga, šipurka, meda i još nekih začina.
Poput većine vrhunskih kuvara, ni Zobenica ne otkriva tajne sastojke, mada priznaje da su svi koji su probali njegovu rakiju bili oduševljeni. Njegov rođak Miloš Ivić u Beogradu je na konkurs strane kompanije koja ima prodavnice širom Srbiji, za predlaganje novih domaćih proizvoda koje će plasirati na strano tržište predao "Čedinu palentu sa tartufima" koja je ušla u prvih 20.
Čeda ne krije da je svih ovih decenija slušao savete lekara, išao na terapije, uzimao lekove, jer mu je opaki multipli mijelom, koji napada kosti i krv, konstatovan u trećoj fazi. On kaže da je uporedo sa hemioterapijama, kada bi mu parametri iz krvi, koji se redovno prate, pokazali lošu situaciju, pojačavao svoju kuhinju sa tartufima i uvek bi se uverio da mu je posle toga zdravstvena slika mnogo bolja.
Zobenica nikako ne bi želeo da tvrdi da tartufi i njegova rakija leče rak. Ništa ne prodaje, pa nema ni korist da to tvrdi, ali ističe da su ti proizvodi njemu pomogli i misli da su mi poklonili dodatne godine života.
Čeda svakoga dana pojede 10 grama tartufa, a poslednjih nekoliko godina se trgovinom tim pečurkama bavi njegov sin, pa tako jednostavnije dolazi do tartufa, koji, inače, rastu pod zemljom i teško se pronalaze. O tome da su pravo blago, svedoče i cene, jer se kod nas u maloprodaji crni tartuf prodaje za 100 evra, koliko košta i letnji tartuf, Do 1.000 evra po kilogramu plaća se za crni zimski tartuf, dok se cena kilograma belog tartufa kreće između 500 i 4.000 evra.
U redovnoj ishrani, Čeda koristi i sirće, koje sam pravi, od meda i tartufa. Tako od kilograma meda pravi 12 litara sirćeta. Osim toga, sprema i nekoliko različitih aromatičnih, slatko-ljutih sosova. Najviše koristi kukuruznu, organsku, integralnu palentu sa tartufima.
Tagovi
Tartuf Rakija Šljivovica Čeda Zobenica Sirće Trst
Autor
Više [+]
Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 3 nedelje
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.