Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tartufi
  • 07.01.2019. 18:00

Tartufi mu pomogli da se izleči, a sad od njih pravi i rakiju

Nekadašnji čuveni beogradski kuvar Čeda Zobenica način da se izbori sa teškom bolešću i ojača organizam pronašao je u tartufima, koji su mu pomogli da ozdravi. Danas on živi u Trstu i pravi rakiju od meda i tartufa, kao i druga jela od tih "magičnih" gljiva.

Foto: Pixabay / jackmac34
  • 3.214
  • 223
  • 0

Kada je pre više od četvrt veka ostao bez levog plućnog krila zato što mu je dijagnostikovan kancer, Čedi Zobenici (66) doktori nisu predviđali dug život. Taj Ličanin, koji sada živi u Trstu, svojevremeno je bio čuveni beogradski kuvar, veruje da su mu život produžili tartufi i rakija koju sam pravi.

Zobenica priznaje, a prenose Novosti da je svašta probao ne bi li poboljšao imunitet tokom borbe sa opakom bolešću. U prvim godinama nakon operacije živeo je na Dolomitima, na 1.500 metara nadmorske visine i planinski vazduh mu je sigurno prijao. Pre 10 godina, bolest se vratila. Dijagnostikovan mu je i rak kostiju, a zatim i leukemija.

Tajne sastojke u rakiji ne otkriva

Na savet prijatelja, Čeda se setio da je kao iskusni kuvar često koristio "magične gljive" i tada je počeo da u svakodnevnoj ishrani koristi tartufe. On veruje da za svaki organizam postoji kombinacija koja mu prija i leči ga, pa je zato svoju lekovitu napravio i nazvao je "čedovača medovača". Svoju specijalnu šljivovicu pravi od crnih i belih tartufa, gloga, šipurka, meda i još nekih začina.

Poput većine vrhunskih kuvara, ni Zobenica ne otkriva tajne sastojke, mada priznaje da su svi koji su probali njegovu rakiju bili oduševljeni. Njegov rođak Miloš Ivić u Beogradu je na konkurs strane kompanije koja ima prodavnice širom Srbiji, za predlaganje novih domaćih proizvoda koje će plasirati na strano tržište predao "Čedinu palentu sa tartufima" koja je ušla u prvih 20.

Proizvodi od tartufa mu produžili život

Čeda ne krije da je svih ovih decenija slušao savete lekara, išao na terapije, uzimao lekove, jer mu je opaki multipli mijelom, koji napada kosti i krv, konstatovan u trećoj fazi. On kaže da je uporedo sa hemioterapijama, kada bi mu parametri iz krvi, koji se redovno prate, pokazali lošu situaciju, pojačavao svoju kuhinju sa tartufima i uvek bi se uverio da mu je posle toga zdravstvena slika mnogo bolja.

Zobenica nikako ne bi želeo da  tvrdi da tartufi i njegova rakija leče rak. Ništa ne prodaje, pa nema ni korist da to tvrdi, ali ističe da su ti proizvodi njemu pomogli i misli da su mi poklonili dodatne godine života.

Tartufi veoma cenjeni u kulinarstvu

Čeda svakoga dana pojede 10 grama tartufa, a poslednjih nekoliko godina se trgovinom tim pečurkama bavi njegov sin, pa tako jednostavnije dolazi do tartufa, koji, inače, rastu pod zemljom i teško se pronalaze. O tome da su pravo blago, svedoče i cene, jer se kod nas u maloprodaji crni tartuf prodaje za 100 evra, koliko košta i letnji tartuf, Do 1.000 evra po kilogramu plaća se za crni zimski tartuf, dok se cena kilograma belog tartufa kreće između 5004.000 evra

U redovnoj ishrani, Čeda koristi i sirće, koje sam pravi, od meda i tartufa. Tako od kilograma meda pravi 12 litara sirćeta. Osim toga, sprema i nekoliko različitih aromatičnih, slatko-ljutih sosova. Najviše koristi kukuruznu, organsku, integralnu palentu sa tartufima.


Tagovi

Tartuf Rakija Šljivovica Čeda Zobenica Sirće Trst


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.