Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća i povrća
  • 31.08.2015. 09:00

Tradicionalan način prerade za male fabrike

Sokovi, džemovi, kompoti prozvedeni na tradicionalan način šansa su za povećanje poljoprivredne proizvodnje voća i povrća malih proizvođača.

  • 786
  • 28
  • 0

Hrana dobijena preradom sirovog voća i povrća na tradicionalan način predstavlja veliku šansu za poljoprivrednike i prerađivače. Za male proizvođače karakteristična je proizvodnja sirovina voća i povrća bez primene herbicida i pesticida, veštačkog đubriva, bez genetskih modofikacija biljaka, a takvi su proizvodi sve traženiji danas na tržištu.

Šansa za male fabrike

Male fabrike koje se bave preradom takovog voća i povrća upravo u toj raznolikosti vide svoju šansu na tržištu. Tražnja za zdravim i tradicionalnim proizvodima, odnosno prerađevinama voća i povrća je sve veća pa je jasno u kojem smeru bi trebalo da se ide.

S druge strane, na dobitku su i potrošači zato što kupuju hranu koja je proizvedena postupkom kako su proizvodili nekada davno naši preci. Brojni sajmovi opštinskog, regionalnog i državnog nivoa upravo služe da afirmišu otvaranje novih malih fabrika za preradu voća i povrća po recepturama naših predaka.

Dodatni izvor zarade

Živimo u vremenu gde je stopa nezaposlenosti u Srbiji visoka, a mali broj onih koji rade ne zarađuju platu potrebnu da se preživi pa dodatni izvori prihoda, koje omogućava ovakva proizvodnja uvek dobro dođu. Osim toga, trebalo bi da se razmišlja i dugoročno, u smeru izvoza takvih proizvoda na strana tržišta. U svetu je takođe u porastu tražnja za domaćim i zdravim proizvodima i prerađevinama, pa bi sokovi, džemovi, ajvar, zimnica i mnogi drugi proizvodi mogli, uz dosta rada i truda da pronađu put na svetskoj karti.

U tradicionalnoj proizvodnji se najviše koristi ljudski rad

Karakteristično je i da se u tradicionalnoj proizvodnji i obradi koristi najviše ljudski rad, bez mašina koje bi ubrzale proces proizvodnje. To i jesu čari ove vrste proizvodnje, količine su male, jer se radi ručno, ali kvaliteta je zato prepoznata i cenjena i kupci to osete, a i spremni su za takav proizvod da plate više. Još jedna pozitivna stvar je što se na ovaj način zapošljavaju novi ljudi, a pokretanje proizvodnje, barem i one male, baš tim malim proizvođačima u selima daje nadu da će ponovo moći od svog rada da pristojno žive.

Kako je reč o malim fabrikama, najčešće porodičnim, ne zahtevaju velika ulaganja, a uz pristojnu cenu proizvoda, mogla bi da se ostvari i pristojna zarada. Ovakve male fabrike trebalo bi da imaju poseban status jer pre svega rade na očuvanju tradicije. Vlasti bi svakako, lokalne ali i državne trebale da razmisle o dodatnom podsticanju ovakvog vida proizvodnje, prerade i plasmana. To bi svakako doprinelo i povećanju proizvodnje voća i povrća domaćeg stanovništa i na taj bi način moglo da se utiče na pokretanje poljoprivrednih aktivnosti.


Tagovi

Džem Sok Kompot Mala fabrika Poljoprivreda Tradicjska proizvodnja Tražnja Zarada Mali proizvođači Prerada Izvoz Potrošači Ulaganja


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi