Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trnavačka rakijada
  • 27.11.2023. 10:30
  • Šumadijski okrug, Gornja Trnava

Trnavačka rakijada oborila očekivanja - preko 300 uzoraka iz šest zemalja

Po prvi put u selu Gornja Trnava kod Topole održana je "Trnavačka rakijada" na koju je stiglo preko 300 uzoraka iz šest zemalja.

Foto: Marija Lazarević
  • 162
  • 52
  • 0

Inicijativa za organizovanje ove manifestacije potekla je od meštana na čelu sa jednim od većih proizvođača rakije iz ovog sela. Zoran Novaković dugogodišnji je proizvođač, a selo iz kog potiče nadaleko je poznato po proizvodnji voća među kojima najviše ima šljive

"Uzoraka je ove godine pristiglo 310 iz šest država - Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hrcegovine, Makedonije. S obzirom da je prvo takmičenje, odličan je odziv, prezadovoljni smo", kaže Novaković i dodaje da je na ocenjivanje stiglo najviše uzoraka rakije od šljive, potom kajsije, dunje, razni likeri, a sve to bilo je svrstano u devet grupa. 

Kao uspešan voćar i proizvođač rakije Novaković je ispred organizacionog odbora pokretač ove manifestacije, ali je na ocenjivanje predao i svoje uzorke.

Prema Novakovićevim rečima, odziv je bio odličan

"Naš podrum se zadnjih godina više bazira na proizvodnji rakije. Vina se uglavnom do jedne tone preradi, a rakije daleko više. Dobar deo roda prodamo na Oplenačkoj berbi, znači nam dosta ta manifestacija i kamo sreće da je više takvih okupljanja, jer ako bar nema neke velike zarade, imamo da popunimo kućni budžet. Pored izlaganja i prodaje do sada sam i učestvovao na brojnim takmičenjima. Moje rakije su okićene medaljama, pa sam ponosan što je jedno takvo priznanje stiglo i odavde", rekao je Novaković.

Pola veka je proizvodi

On ističe da je ljubav prema proizvodnji rakije i vina nasledio od svojih predaka. 

"Zadnjih 50-ak godina ja sam preuzeo na sebe proizvodnju vina, rakije, imam svoje zasade voća. Nije lako živeti i raditi na selu, velika su ulaganja, a poljoprivreda je fabrika pod otvorenim nebom. Ipak, ne žalimo se, nastavljamo dalje, jer uz mnogo rada i ljubavi uspeh je siguran", odlučan je Zoran. 

Novaković je pokretač ove manifestacije, ali je na ocenjivanje predao i svoje uzorke

Manifestaciju je podržala Turistička organizacija "Oplenac", Opština Topola, Mesna zajednica Vitlina i KUD Oplenac.

"Red je bio da se organizuje jedna ovakva manifestacija, mi smo sa radošću podržali inicijativu koja je potekla od samih meštana i proizvođača. Trnava je prepoznatljiva po proizvodnji rakije, a mi se trudimo da sela ožive, da uparimo hranu i piće i da našu sredinu gostima predstavimo na najbolji mogući način", izjavila je direktorka Turističke organizacije "Oplenac" Slađana Glišić

Od leka do "rakijskog veka"

Popularna šljivovica jedini je zaštićeni brend Srbije. Rakija je kao lek stigla na Balkan u 15. veku, a u drugoj polovini 16. veka počelo je konzumiranje i proizvodnja ovog pića. Kasnije, po oslobođenju od Turaka, dolazi do značajnog povećanja proizvodnje ovog pića, da bi u najmasovniju upotrebu na našim prostorima ušla u 18. veku, koji se naziva još i "rakijski vek". Tada se u Srbiji prvi put popilo više rakije nego vina.

Pili su je i srpski ustanici, pila se i u Kraljevini Srbiji. Na svetsku izložbu u Parizu 1889. iz Srbije se, između ostalog, šalje i pet vrsta rakije - šljivovica, komovica, trešnjevača, kruškovača i klekovača, a 11 godina kasnije, takođe na svetskoj izložbi u Parizu, ocenjeno je da ponudu Kraljevine Srbije najbolje karakteriše srpska šljiva kao i od nje napravljena šljivovica.

Rakija se pravi od raznih vrsta voća - šljive, jabuke, kajsije, dunje, kruške, grožđa, smokve, maline, kupine. Koristi se za likere poput višnjevače i orahovače, a veoma često se u nju dodaju razno lekovito bilje (travarica, komovica i kleka) i med (medovača), kako bi se poboljšao ukus i kvalitet.


Foto prilog


Tagovi

Rakija Manifestacija Topola Trnava Uzorci rakije Trnavačka rakijada Zoran Novaković Slađana Glišić Rakijski vek Srpska šljiva Šljivovica


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612