Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kravlji sir
  • 24.12.2022. 10:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Nova Pazova

Tvrdi kravlji sir: Sve traženiji - što zbog ukusa, ali i izgleda

Lep i na oko, ali još lepšeg ukusa, njihov sir polako osvaja tržište. Na pijacama je sve traženiji, a ista situacija je i na raznim gastronomskim manifestacijama.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 391
  • 79
  • 0

Na našem tržištu ponuda sireva je veoma raznovrsna. Međutim veoma retko može da se kupi domaći tvrdi kravlji napravljen u jednom porodičnom gazdinstvu. Upravo takve sireve proizvode u gazdinstvu Balabanović u Novoj Pazovi. Za sada ih ima najčešće na pijaci u tom mestu, ali se mogu probati i kupiti na raznim manifestacijama koje se organizuju širom Srbije.

Dragana Balabanović iako zaposlena, sa svojom porodicom se bavi mlečnim govedarstvom. Kaže kako je tvrdi kravlji sir počela da proizvodi na nagovor sina.

Zbog komplimenata sa svih strana, odlučili su da proizvode i za prodaju

"Sin je insistirao da pokušamo sa proizvodnjom tvrdog kravljeg sira kojeg baš i nema na našem tržištu. Počeli smo samo za nas i naše prijatelje, a pošto su svi govorili da je sir izuzetnog kvaliteta i ukusa, rešili smo da proizvodimo i za prodaju", kaže Balabanovićeva i dodaje da nije očekivala da će to biti baš tako, ali je ubrzo shvatila da je to bila prava odluka. 

Zahteva mnogo vremena, ali se isplati

Već pri prvom izlasku na pijacu, kako kaže, sve što su imali su prodali, jer je u ponudi bilo samo tvrdog kozijeg sira, dok je kravljeg bilo sitnog ili u kriške.

"Vodili smo računa da naš sir bude lepo upakovan, vakumiran. Naravno, uvek ima i onog za probu, ali onaj koji je za prodaju mora biti i higijenski ispravan", kaže naša sagovornica i dodaje da je to imalo uticaja da sa svojom porodicom proširi proizvodnju i da sa svojim sirom već postane prepoznatljiva na tržištu. Daleko je bolje proizvoditi sir, nego prodavati mleko, kaže ona, i dodaje da za proizvodnju takvog proizvoda treba vremena i puno rada.

Tvrdi sir po zatvorskom receptu gotov za dva i po sata

"Nekada su naše majke i bake pravile samo sitni i sir u kriškama od kravljeg mleka, to je daleko lakše i brže od pravljenja tvrdog sira. Za ovaj koji moja prodica proizvodi treba dosta vremena i rada, ali isplati se. Mi smo nekada prodavali mleko, ali od toga nije bilo baš neke koristi. Pre nekoliko godina bili smo na prekretnici da li prestati sa mlečnim govedarstvom ili krenuti u neku ozbiljniju proizvodnju". kaže ovaj proizvođač iz Nove Pazove i dodaje da su se na sreću odlučili za proizvodnju sira i da nisu pogrešili.

Bili su na prekretnici, da li odustati od mlečnog govedarstva, ili uozbiljiti proizvodnju

"Mlečno govedarstvo je skupo, stočna hrana je skupa i puno se radi. Meni nije teško da uđem u štalu i da obavljam sve poslove oko hranjenja i čišćenja, a to rade i svi članovi moje porodice. Svi sve radimo", kaže Balabanovićeva.

Lep i na oko, ali još lepšeg ukusa, njihov sir polako osvaja tržište. Na pijacama je sve traženiji, a ista situacija je i na raznim gastronomskim manifestacijama. To daje nadu, kaže Balabanovićeva, da njihova proizvodnja ima budućnost, a što je najvažnije mlađe generacije porodice imaju želju da proizvodnju unaprede i brendiraju i tako postanu prepoznatljivi na veoma izbirljivom domaćem tržištu.


Tagovi

Domaći sir Tvrdi kravlji sir Dragana Balabanović Proizvodnja sira Mlečno govedarstvo


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u