Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU Komisija
  • 22.04.2015. 15:00

U Srbiji nije utvrđeno prisustvo salmonele

Uprava za veterinu je u izuzetno kratkom roku proverila navode iz RASFF obaveštenja i preduzela sve mere ne bi li prevenirala opasnost po zdravlje ljudi.

  • 43
  • 1
  • 0

EU Komisija dostavila je 1. aprila obaveštenje o upozorenju, koje je Francuska poslala 19. marta o nalazu Salmonele enteriditis u zamrznutom fileu živine, uvezenom iz Poljske, uzorkovano 4. marta 2015. godine, i za koje postoji informacija da je iz istog objekta u Poljskoj distribuirano meso u Italiju, Belgiju i Nemačku.

U RASFF obaveštenju nije navedeno da se radi o istoj proizvodnoj partiji pošiljki koja je mogla da uđe u Republiku Srbiju, već je nadležni organ Poljske zatražio da se ispita lista distribucije pošiljki iz objekta u Poljskoj, pod nazivoma Animex Foods Spolka, uvoznik Alize International SA, Francuska.

Sporno meso je proizvedeno u Poljskoj 04. novembra 2014. godine.

Po dobijanju obaveštenja, od strane Nacionalne kontakt tačke, po utvrđenoj proceduri, informacije su prosleđene graničnoj i veterinarskoj inspekciji i Odeljenju u Upravi, koje se bavi izdavanjem rešenja za utvrđivanje uslova za uvoz, kako bi se što pre dobile informacije da li su sporne partije ušle na teritoriju Republike Srbije i gde su distribuirane.

Obavljene i dodatne provere uvozne pošiljke

Na osnovu prikupljenih informacija, u roku od dva dana, utvrđeno je da je u periodu od novembra 2014. godine do aprila 2015. godine, uvezeno osam pošiljaka pilećeg mesa iz Poljske te da ne postoji veza između uzorkovane proizvodne partije u Francuskoj i proizvodnih partija koje su uvezene, da je pileće meso uzorkovano i da nije utvrđeno prisustvo salmonele, kao i da je cela služba veterinarske inspekcije Srbije proverila dodatno službenom kontrolom uvozne pošiljke.

Uprava za veterinu je u izuzetno kratkom roku proverila navode iz RASFF obaveštenja i preduzela sve mere ne bi li prevenirala opasnost po zdravlje ljudi.

EU zemljama članicama bilo je potrebno više meseci za utvrđivanje neusaglašenosti, sprovođenje istrage i preduzimanju mera (od 4. novembra 2014. do 19. marta 2015. godine), što je standardna procedura da bi se utvrdile relevantne činjenice, preduzele mere ako je potrebno, ali neugrožavajući subjekta u poslovanju hranom, koji je odgovoran za uslove proizvodnje.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Salmonela EU Komisija RASFF Uvoz Zamrznuti file živine Poljska Opasnost po zdravlje Istraga Bezbednost hrane