Uprava za veterinu preporučuje da sva lica koja rukuju hranom moraju da ispunjavaju uslove u pogledu dobrog zdravstvenog stanja, bez znakova respiratorne ili bilo koje druge bolesti koja može da kontaminira namirnicu.
Na osnovu dosadašnjih saznanja i procene rizika u vezi sa izbijanjem i širenjem bolesti izazvane korona virusom (COVID-19), nema dokaza koji bi ukazali na to da se prenosi putem hrane, jer je za prenošenje ovog virusa potreban domaćin (čovek ili životinja), navodi se u zvaničnom dokumentu Uprave za veterinu. Virus je nestabilan u spoljašnjoj sredini, na radnim površinama i osetljiv na visoke temperature.
Zbog toga, Uprava za veterinu preporučuje da sva lica koja rukuju hranom moraju da ispunjavaju uslove u pogledu dobrog zdravstvenog stanja, bez znakova respiratorne ili bilo koje druge bolesti koja može da kontaminira namirnicu. Kako bi se izbegla i najmanja mogućnost da zaražene osobe koje proizvode i rukuju hranom, prenesu virus kašljem, kijanjem ili dodirom, izuzetno je važno da se poštuju sledeća higijenskih pravila:
Takođe, Uprava za veterinu naglašava da je važno da se subjekti u poslovanju hranom, pridržavaju dobrih proizvođačih pravila:
Od strane samog subjekta, u zavisnosti od vrste proizvoda/proizvodnje i analize potencijalnih opasnosti i procene rizika, mogu se preduzeti i druge neophodne mere, navodi se u zvaničnom dokumentu, koji možete preuzeti ispod teksta.
Dokumenti
Tagovi
Autorka