Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrana
  • 20.03.2020. 12:45

Uprava za veterinu: Pridržavajte se smernica u rukovanju hranom

Uprava za veterinu preporučuje da sva lica koja rukuju hranom moraju da ispunjavaju uslove u pogledu dobrog zdravstvenog stanja, bez znakova respiratorne ili bilo koje druge bolesti koja može da kontaminira namirnicu.

Foto: JumpStory
  • 78
  • 6
  • 0

Na osnovu dosadašnjih saznanja i procene rizika u vezi sa izbijanjem i širenjem bolesti izazvane korona virusom (COVID-19), nema dokaza koji bi ukazali na to da se prenosi putem hrane, jer je za prenošenje ovog virusa potreban domaćin (čovek ili životinja), navodi se u zvaničnom dokumentu Uprave za veterinu. Virus je nestabilan u spoljašnjoj sredini, na radnim površinama i osetljiv na visoke temperature.

Uticaj korona virusa na svetsku poljoprivrednu proizvodnju

Zbog toga, Uprava za veterinu preporučuje da sva lica koja rukuju hranom moraju da ispunjavaju uslove u pogledu dobrog zdravstvenog stanja, bez znakova respiratorne ili bilo koje druge bolesti koja može da kontaminira namirnicu. Kako bi se izbegla i najmanja mogućnost da zaražene osobe koje proizvode i rukuju hranom, prenesu virus kašljem, kijanjem ili dodirom, izuzetno je važno da se poštuju sledeća higijenskih pravila:

  • Obavezna dezinfekcija i adekvatno pranje ruku toplom vodom: pre početka rada, nakon kašljanja, kijanja ili brisanja nosa, pre rukovanja sa kuvanom ili namirnicom spremnom za konzumiranje, posle rukovanja ili pripreme sirove hrane, zatim, nakon rukovanja otpadom posle čišćenja opreme i prostorija i korišćenja toaleta, nakon jela, pića ili pušenja, rukovanja novcem;
  • Korišćenje odgovarajuće odeće i opreme tokom proizvodnje i rukovanja hranom: zaštitna radna garderoba (mantili, kecelje), čista radna obuća, rukavice, maske i kape. Presvlačenje radne odeće između različitih proizvodnih procesa (rukovanje sirovom i gotovom hranom) je obavezno;
  • Redovno čišćenje i dezinfekcija posuđa, opreme i radnih površina, kao i svih prostorija;
  • Osiguranje odgovarajuće ventilacije u svim radnim prostorijama koja sprečava širenje virusa;
  • Toplotna obrada/kuvanje hrane gde to tehnološki postupci dozvoljavaju;
  • Izbegavanje prenosne kontaminacije između kuvane i nekuvane namirnice - čišćenje i dezinfekcija opreme i radnih površina između različitih tehnoloških potupaka.

Bezbednost hrane treba biti na prvom mestu

Takođe, Uprava za veterinu naglašava da je važno da se subjekti u poslovanju hranom, pridržavaju dobrih proizvođačih pravila:

  • Sirovina od koje se priprema namirnica mora da potiče od zdravih životinja;
  • Hrana mora da ispunjava postojeće mikrobiološke kriterijume za higijenu i bezbednost;
  • Tokom njene pripreme obavezno je koristiti vodu kvaliteta vode za piće;
  • Sirovu i pripremljenu namirnicu čuvati na propisanim temperaturama hlađenja i/ili zamrzavanja;
  • Zamena određenih sastojaka u proizvodu i/ili promena ambalaže i samog procesa proizvodnje, ako na to ukazuje postojeća situacija.

Pojačane kontrole veterinarske inspekcije

Od strane samog subjekta, u zavisnosti od vrste proizvoda/proizvodnje i analize potencijalnih opasnosti i procene rizika, mogu se preduzeti i druge neophodne mere, navodi se u zvaničnom dokumentu, koji možete preuzeti ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Bezbednost hrane Uprava za veterinu Rukovanje hranom Pravila Smernice u rukovanju hranom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...