• Tržište mesa
  • 02.11.2017. 10:00

Uvoz svinjetine sve veći

Za prvih sedam meseci uvezeno je oko 13.000 tona svinjskog mesa. Šta je razlog, a šta koči izvoz?

Foto: Robert Couse-Baker / Flickr
  • 1.471
  • 173
  • 0

Srbija je do jula ove godine uvezla za trećinu više svinjskog mesa nego prošle godine. Proizvođačka industrija beleži pad od oko tri odsto. Pala je i potrošnja svinjskog mesa i prerađevina - sa 16,5 kilograma po glavi stanovnika na 14,5 kilograma.

Miodrag Logožan iz Vršca kaže za RTS da mali proizvođači stoke nemaju računa i sigurnost u svoju proizvodnju:

"Preko cene žita, kukuruza, ječma, preko tih stvari od kojih se pravi koncentrat, do prodajne cene žive stoke. Ljudi polako gube volju i tove stoku samo za svoju potrošnju, koja im je potrebna za godinu dana".

Uvozimo iz Nemačke, Mađarske, Hrvatske, Italije, a izvozimo u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Rusiju.

Razlog uvoza svinjskog mesa - visoka cena

Za prvih sedam meseci uvezeno je oko 13.000 tona svinjskog mesa, kaže Nenad Budimović iz Udruženja za poljoprivredu PKS-a i dodaje da je razlog visoka cena tovljenika od 220 dinara, koja je bila zastupljena tokom cele godine. Izvoz koči vakcinacija.

"Stari problem je što vakcinišemo protiv svinjske kuge i možemo da izvozimo samo termički obrađeno meso i konzervisano meso. Ne možemo da izvezemo trajne proizvode i polutrajne proizvode, koji imaju dobru cenu i asortimanski se traže", kaže Budimović.

Radi se na pravilnicima

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić kaže da se radi na donošenju pravilnika, koji se odnose na klasiranje svinjskih i goveđih trupova, kako bi se dala objektivna ocena kvaliteta za klaničare, vlasnike farmi i za proizvođače svinja.

Foto: Robert Couse-Baker / Flickr

Izvori

RTS


Tagovi

Nenad Katanić Nenad Budimović Miodrag Logožan Svinjetina Prerađevine Meso Uvoz Izvoz Vakcinacija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.