Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 14.04.2022. 12:00

Velike zalihe brašna, zaustavlja se proizvodnja - moguć izvoz u susedne zemlje?

Ministarstvo poljoprivrede Srbije pripremilo je za današnju (14.4.) sednicu njihove Vlade predlog odluke o ukidanju zabrane izvoza žitarica i jestivog suncokretovog ulja uz mesečne kvote za izvoz u susedne zemlje, dok će izvoz brašna najverovatnije biti bez ograničenja.

Foto: Depositphotos/Valmedia
  • 459
  • 123
  • 0

Mlinari u Srbiji počeli su da zaustavljaju proizvodnju brašna jer su zalihe ogromne zbog zabranjenog izvoza, a zbog dugog skladištenja moguće je da će se brašno ubuđati, rekli su mlinari za Betu.

Zalihe oko 20.000 tona

Direktor poslovnog udruženja mlinara i fabrika testenina "Žitounija" Zdravko Šajatović rekao je da su zalihe brašna oko 20.000 tona i da mlinari polako zaustavljaju proizvodnju jer nemaju kome da ga prodaju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na sastanku sa predstavnicima udruženja "Žita Srbije" obećala da će država naći način da pomogne proizvođačima, prerađivačima i izvoznicima žita u situaciji kad je zabranjen izvoz pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja.

Vlasnik mlina "Žitopromet" u Senti Predrag Đurović rekao je danas da na zalihama ima 1.500 tona brašna i da će za dan-dva zaustaviti proizvodnju jer je popunio sve skladišne kapacitete.

"Stvorili smo enormne zalihe koje ne možemo da izvezemo. Ta zabrana nam guši proizvodnju, a ogromne količine brašna mogu da se pokvare", rekao je Đurović.

Dodao je da bi zaustavljanje proizvodnje brašna tipa 500 i 850 moglo izazvati i nestašicu tog proizvoda tipa 400 koji je najtraženiji na domaćem tržištu. Kada se ne proizvode tip 500 i tip 850 ne može da se proizvodi ni tip 400.

Inostrani kupci traže druge snabdevače

On je rekao da je šteta od zabrane višestruka jer je, osim što proizvođači ne mogu da ga prodaju na inostranom tržištu i što će kupci naći druge snabdevače, ne mogu da podignu ni cenu na domaćem jer je za tip 400 zamrznuta. Dodao je da Bosna i Hercegovina, koja proizvodi daleko manje količine pšenice od Srbije, da je kupuje u Mađarskoj, melje i izvozi u zemlje regiona.

Naše žito i kukuruz "idu" i u Bosnu i Hercegovinu, Slovenija potražuje?

Podsetimo, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je ranije da su dobili čvrsto uveravanje da će Vlada Srbije doneti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina. Reč je o 196.145 tona merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije pripremilo je za današnju (14.4.) sednicu njihove Vlade predlog odluke o ukidanju zabrane izvoza žitarica i jestivog suncokretovog ulja uz mesečne kvote za izvoz u susedne zemlje, dok će izvoz brašna najverovatnije biti bez ograničenja, saznaju Vijesti.

Deo crnogorskih pekara i trgovaca je u protekle dve sedmice brašno nabavljao iz Bugarske po višim cenama i znatnim troškovima prevoza, zbog čega su razmatrali i novo povećanje cena osnovnog belog pšeničnog hleba. Ta odluka sačekaće kalkulacije sa novim cenama brašna iz Srbije.


Tagovi

Izvoz brašna Crna Gora Izvoz u BiH Zalihe brašna Predrag Đurović Zdravko Šajatović


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...