Vurda je jedinstveni mlečni specijalitet koji se u opštini Babušnica i pirotskom kraju pravi od mleka sa tog područja. Proizvodi se po recepturi koja se vekovima unazad prenosila s kolena na koleno. Iskusni kulinari nazvali su je gastronomskim otkrićem 21. veka.
Vurda je tradicionalni specifičan mlečni specijalitet, koji je proslavio opštinu Babušnica i lužnički kraj u jugoistočnoj Srbiji. Popularnost je stekla na brojnim sajmovima u zemlji i inostranstvu, kao i na manifestaciji "Vurdijada". Pravi se po tradicionalnoj recepturi u domaćinstvima, bez industrijske proizvodnje.
"Vurda se u Babušnici proizvodi vekovima unazad. Veoma je značajna za dalji razvoj stočarstva i poljoprivrede", započinje priču Dalibor Jocić, sekretar Turističke organizacije opštine Babušnica.
Ovaj mlečni proizvod nastaje od kravljeg i ovčijeg mleka, koje je specifično po svom sastavu. Razlog za to su rasa goveda i ovaca, kao i ishrana ovih životinja senom i ispaša na prirodnim livadama i pašnjacima ovog brdsko - planinskog kraja.
Razlikuju se dve vrste vurde. Sveža ili mlada konzumira se odmah nakon ceđenja kiselog mleka, a stara stoji tri do četiri nedelje i obično se slaže sa paprikama, da bi dobila kiselkast ukus.
"Nekoliko litara domaćeg svežeg mleka stavite na šporet. Kada se lepo umlači, ugreje, uspite čašicu kiselog mleka (neki to zovu potkvasa), pa sve promešajte. Ostavite u većoj šerpi da odstoji preko noći. Potrebno je da smesa bude na toplom. Sledeći dan trebalo bi da se mleko ukiselilo, pa taj ukiseljeni sadržaj sipate u gazu, povežete krajeve i ostavite da se cedi, da bi sva voda istekla (najbolje preko noći). Već sledeći dan vurda je gotova. To što vam je ostalo u gazi samo prebacite u posebnu posudu", objašnjava Jocić.
Vurda izložena na Vurdijadi
Lokalna samouprava Babušnice svake godine u oktobru organizuje "Vurdijadu" na kojoj se okupljaju mnogobrojni proizvođači ovog lokalnog specijaliteta. Vurdijada pruža mogućnost uživanja u bogatstvu netaknute prirode lužičkog kraja, običajima i vrednostima karakterističnim samo za ovo podneblje, užitku pripreme specijaliteta domaće kuhinje i magiji zavodljivog ukusa vurde.
Proizvodnja vurde se vezuje isključivo za geografsko područje koje pokriva opština Babušnica. U turističko - gastronomsku mapu Srbije upisani su i ova opština i "Vurdijada". Iskusni kulinari vurdu su nazvali gastronomskim otkrićem 21. veka. Kvalitet vurde je dokazan i preostaje da se zaštiti njeno geografsko poreklo.
Dalibor Jocić
"Problem može da predstavlja ujednačenost kvaliteta, s obzirom na to da postoji veliki broj proizvođača, koji proizvode vurdu na svojim gazdinstvima u malim količinama. Malo je proizvođača koji proizvode velike količine vurde", zaključuje Dalibor Jocić.
Foto: Turistička organizacija opštine Babušnica
Foto prilog
Tagovi
Autor