• Bezbednost hrane
  • 06.11.2019. 12:00

Za prvih osam meseci u Srbiji je 28 tona mesa povučeno sa tržišta

Od svih namirnica povučenih sa tržišta za prvih 8 meseci ove godine, 28 tona je meso, podaci su sa sajta Ministarstva poljoprivrede. Razlozi - istekao rok trajanja ili mikrobiološka neispravnost.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 113
  • 32
  • 0

Da nije bilo inspekcijskih kontrola 34 i po tone neispravnih namirnica životinjskog porekla završile bi na našoj trpezi. Povučene su iz prodaje jer je istekao rok trajanja, a često i zato što nisu čuvane u propisanim uslovima.

Najrizičniji su uzorci poluproizvoda od mesa

Od svih namirnica povučenih sa tržišta za prvih 8 meseci ove godine, 28 tona je meso, podaci su sa sajta Ministarstva poljoprivrede. 

Po rečima dr Branka Velebita, iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa najrizičniji su uzorci poluproizvoda od mesa. Dakle, raznorazne roštilj kobasice, meso za ćevapčiće, meso za pljeskavice. "Tu najčešće nailazimo na prekoračenje mikrobioloških limita koje je naša država propisala kroz pravilnik o mikrobiološkim kriterijumima," rekao je dr Velebit, prenosi RTS. 

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede je od početka godine do septembra obavila više od 100.000 redovnih i vanrednih kontrola. Uzorci su uzimani iz mesara, samoposluga, ugostiteljskih objekata, sa pijaca.

Kampilo bakterija pet puta prisutnija od salmonele 

Kod proizvoda kao što su fermentisane kobasice kako kaže dr Velebit zatečena su prekoračenja limita dozvoljenog mikroorganizma. "Zato što kod nekih proizvoda apsolutno nije dozvoljeno prisustvo, dok kod recimo čajne kobasice prisustvo listerije je dozvoljeno, ali do određenog limita," istakao je Velebit.

U Institutu za higijenu i tehnologiju mesa godišnje se pregleda više od 50.000 uzoraka. U mesu živine najčešće se otkrije salmonela, a od početka godine obavezna je još jedna analiza.

Od ove godine u Srbiji se kontroliše kod proizvođača prisustvo kampilo baktera to je takođe patogen mikroorganizam bakterija, ali koja je u opštoj populaciji bolesti pet puta prisutnija nego salmonela.

Inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - veterinarska poljoprivredna i fitosanitarna, od početka godine do septembra meseca, kroz redovne i vanredne kontrole obavile su preko sto hiljada kontrola i sa tržišta povukle hranu nebezbednu za potrošače. Inspekcije su hranu iz prometa povukle iz razloga nedostataka sledljivosti, isteka roka trajanja, nepropisnog deklarisanja, neispunjavanja uslova za proizvodnju ili nepoštovanja odnosno neusklađenosti sa zakonskim propisima kao i drugih neusaglašenosti.

Mesna industrija u Srbiji u krizi

Uništeno više od 34,5 tona hrane životinjskog porekla

Veterinarska inspekcija 25 upravnih okruga, je od početka godine, kroz 4.129 vanrednih službenih kontrola u mesarama, samoposlugama, prodavnicama delikatesa, prodavnicama ribe, zatim ugostiteljskim objekima, pijacama, utvrdila 848 neusaglašenosti. Tom prilikom naložila je 791 korektivnih mera, izdala 758 rešenja i podnela 191 prijavu. U pomenutom periodu je uništeno više od 34,5 tona hrane životinjskog porekla od čega: mesa i proizvoda od mesa 28.589 kg, mleka i proizvoda od mleka 2.617 kg, ribe i proizvoda od ribe 470 kg, jaja 86.707 komada, meda 22 kg i ostale hrane životinjskog porekla 2.805 kg.

Sprovodeći redovne kontrole u 13.190 objekata obuhvaćenih kontrolama, veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede je u istom periodu, kroz 12.607 rešenja naložila mere za otklanjanje nedostataka i podnela 2.804 prijava. Izvršeno je i 116 službenih kontrola neregistrovanih objekata. Razlog povlačenja hrane je najčešće nedostatak sledljivosti i isteka roka trajanja proizvoda ali i mikrobiološki parametri iznad referentnih vrednosti za određenu hranu.

Poljoprivredni inspektori povukli iz prometa 44.467 litara pića

Poljoprivredni inspektori su od početka godine u oblasti bezbednosti hrane obavili ukupno 5.233 kontrole, kako u redovnom tako i u drugoj vrsti nadzora i tom prilikom van prometa stavili oko 896 tona prehrambenih prizvoda biljnog porekla i 44.467 litara pića. Van prometa zbog neodgovarajuće deklaracije ili isteklog roka stavljeno je 41.512 litara alkohola i alkoholnog pića i 2.955 litara bezalkoholnog pića, dok se iz grupe prehrambenih proizvoda biljnog porekla, zbog nedostatka analiza na bezbednost hrane, sledljivosti i neodgovarajuće deklaracije iz prometa najviše povlačilo brašno, testenine, zamrznuto povrće, ulje, margarin, čaj. Od početka godine poljoprivredna inspekcija donela je 54 Rešenja o zabrani proizvodnje, 214 Rešenja o zabrani prometa. Zbog konstatovanih nepravilnosti po pitanju uslova za proizvodnju, uslova higijene i kvaliteta i bezbednosti proizvoda podnela je ukupno 274 kaznenih mera.

Fitosanitarni inspektori uništili 13 pošiljaka južnog voća 

Fitosanitarni inspektori su na graničnim prelazima, obavili pregled 46.654 pošiljaka bilja u ukupnoj težini od 675.940,55 tona i 9619 pošiljaka drvene građe ukupne količine od 361.417,02 m3.

U navedenom periodu granični fitosanitarni inspektori su doneli 222 rešenja o zabrani uvoza, iz razloga prisustva karantinski štetnih organizama, prisustva štetnih organizama u većem procentu od dozvoljenog ili nedostatka dokumentacije. Rešenja o zbrani uvoza su doneta za bilje u količini od 2553,56 tona i 259,51 m3. U navedenom periodu 13 pošiljaka južnog voća i povrća je neškodljivo uništeno zbog povećanog sadržaja sredstava za zaštitu bilja dok su 3 vraćene pošiljaocu. Jedna pošiljaka južnog voća je vraćena s graničnog prelaza jer je pristigla promrzla, dok su 4 iz istog razloga neškodljivo uništene.  

Na osnovu donetih rešenja graničnih fitosanitarnih inspektora, navedene pošiljke su ili vraćene zemlji izvoznici sa graničnih prelaza na osnovu vizuelnih pregleda i konsatatacije da ne odgovaraju zakonskim propisima ili na osnovu laboratorijskih analiza koje su pokazale da pošiljke ne odgovaraju zakonskim propisima, ili su pošiljke uništene na bezbedan i neškodljiv način, saopšteno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede. 

Zabranjen uvoz 627.667,42 kilograma hrane za životinje 

Inspektori Odseka granične fitosanitarne inspekcije za kontrolu pošiljaka na mestima carinjenja u navedenom periodu pri uvozu obavili su redovnu kontrolu 58.960 pošiljaka hrane i hrane za životinje biljnog i mešovitog porekla, odnosno 177.454 proizvoda. Analizirano je 8.662 proizvoda, a doneto 402 zaključaka o otklanjanju nedostataka proizvoda. Takođe, zabranjen je uvoz i stavljanje u promet hrane i hrane za životinje u količini od 627.667,42 kilograma, a na osnovu 104 donetih rešenja o zabrani uvoza. Razlozi zabrane uvoza i stavljanja u promet ove hrane pre svega su vezani za nedostatke koji se odnose na nepostojanje deklaracija na srpskom jeziku, zatim zbog neadekvatannog kvaliteta proizvoda, nedozvoljene upotreba aditiva, mikrobiološke neispravnosti hrane, povećanog nivoa teških metala ili prisustva toksina u hrani.


Izvori

RTS


Tagovi

Bezbednost hrane Izvoz hrane Uvoz hrane Inspekcija Ministarstvo poljoprivrede Instituta za higijenu i tehnologiju mesa Branko Velebit


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce #mojabasta
Moja prva basta i uzivanje u proizvodnji kupusa i karfiola na otvorenom ☺️