Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 21.02.2019. 14:00

"Zdravu hranu" konzumirati uz konsultaciju sa nutricionistima!

Dok u radnjama zdrave hrane kupujemo godži bobice, čija semenke, spirulinu, Evropska unija štiti potrošače strogim standardima za deklarisanje i način upotrebe ovih proizvoda. Kakva je situacija u Srbiji?

Foto: Pixabay / ElasticComputeFarm
  • 177
  • 16
  • 0

Na putu ka Evropskoj uniji, Srbija će uz druge standarde, morati da se pridržava i Pravilnika o takozvanoj novoj hrani. Čija semenke, godži bobice, ulje korijandera, noni, arktičko ulje i drugi dodaci hrani odavno su sastojci raznih dijeta, a nutricionisti ih preporučuju kao magične dodatke ishrani.

Hrana mora biti bezbedna za upotrebu!

Kako objašnjava prof. dr Ivan Stanković sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, član Evropskog tela za bezbednost hrane, a prenosi RTS, "nova hrana" se u EU nije koristila pre 15. maja 1997. godine, kada su usvojeni i prvi propisi o njoj. Stanković objašnjava da takva hrana mora biti bezbedna za upotrebu. Ona ne sme da dovede u zabludu potrošače, a ukoliko zamenjuje određene namirnice, ne sme biti nutritivno inferiorna u odnosu na tu namirnicu.

Srbija donela Pravilnik o novoj hrani

Prema Stankovićevim rečima, u našoj zemlji je u novembru usvojen Pravilnik o novoj hrani, usaglašen sa evropskom regulativom. On sadrži pozitivnu listu od 131 namirnice.  To su neki novi sastojci, namirnice u izmenjenim oblicima kao što su nano čestice, nano materijali. Na tom spisku se nalaze neki novi izvori minerala i vitamina, neki novi šećeri poput D-tagatoza, zatim slatrimi (zamene za masti), ulja arktičkog krila, godži bobice, čija semenke i drugo.  

Svaka namirnica mora imati dozvolu za upotrebu Ministarstva zdravlja

Slično je i sa uljem iz semena korijandera, koje je odobreno kao nova hrana u Evropskoj uniji još 2011. godine, sa tačnom specifikacijom masnih kiselina koje ulaze u sastav ulja. Ono se može koristiti samo u dodacima ishrani i to u najvećoj dopuštenoj dozi od 600 miligrama dnevno.

Profesor Ivan Stanković naglašava da svaka namirnica i sastojak nove namirnice mora da dobije dozvolu Ministarstva zdravlja, koja se izdaje na osnovu stručnog mišljenja. On dodaje da svako ko želi da pusti u promet takvu hranu mora da vodi računa o tome da namirnica da bude usklađena sa pravilnikom, u granicama u kojoj je dozvoljena, a čistoća i kvalitet moraju da odgovaraju specifikacijama, napominući da će novu hranu kontrolisati sanitarna inspekcija.  

Pre konzumacije potražiti savet stručnjaka! 

U prodavnicama zdrave hrane može se kupiti različito egzotično voće, bobice, ulja, kojih do pre nekoliko decenija nije bilo na našem tržištu i jelovniku. Prodavac zdrave hrane Živko Grčić kaže da su kupci u poslednje vreme zainteresovaniji za proizvode koji nisu sa našeg podneblja. On dodaje da su prodavci dobro informisani jer kad dobiju određeni artikal, dobijaju i sažeto objašnjenje čemu je on namenjen, za šta je dobar, a za šta nije. 

Nutricionistkinja Milka Raičević ukazuje na to da bi građani pre upotrebe nove hrane trebalo prvo da se posavetuju sa stručnjacima. Ona ističe da naročito treba voditi računa o količini, posebno o uljima koja treba pažljivo dozirati. Raičevićeva naglašava da je nekada pametnije ostati na našem maslinovom ulju, a za svako drugo ulje je potrebna konsultacija sa nutricionistom. 


Izvori

RTS


Tagovi

Zdrava hrana Uzgoj godži bobice Uzgoj čija semenke Uzgoj belog luka Uzgoj korijandera Ivan Stanković Milka Raičević Živko Grčić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.