Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća zimnica
  • 18.11.2018. 13:00

Zimnica: Kako je hobi prerastao u mali porodični biznis?

Narandžasti karirani zatvarači postali su zaštitni znak porodice, koja već petu godinu, u maloj kućnoj radinosti, na potpuno prirodan način pravi domaću zimnicu ubranu na svom imanju.

Foto: Valerija Čolović
  • 686
  • 146
  • 1

Ajvar, turšija sa sedam vrsta povrća, džemovi, slatko, sokovi, likeri - sve što je potrebno za jedno domaćinstvo Biljana Ostojić iz sela Banja kod Aranđelovca upakovala je u staklene tegle i flaše. Narandžasti karirani zatvarači postali su zaštitni znak porodice, koja već petu godinu, u maloj kućnoj radinosti, na potpuno prirodan način pravi domaću zimnicu ubranu na svom imanju.

"Pravimo sve vrste zimnice iz slatkog, slanog i kiselog programa. Zimnicu pripremamo od vlastitog voća i povrća, ali zbog sve veće potražnje moramo da dokupljujemo sa obližnjih imanja", počinje svoju priču Biljana Ostojić.

Priprema se "kao za sebe"

Sve što bogata Šumadija ima da ponudi, Biljana pravi po recepturi naših baka i kako kaže "kao za sebe". Na odmoru nije bila punih pet godina! "Pravim sve u malim količinama, od svežeg voća i povrća. Ništa ne zamrzavam, kako se bere odmah kuvam i pripremam. Ima puno posla i ulaganja, ali svi su u porodici uključeni - i sin i ćerka, suprug. Drugačije ne bih mogla da postigne", kaže uz osmeh Biljana Ostojić.

Zimnica
Cela porodica uključena u posao

Kvalitet najbolja preporuka

A sve je počelo kada je ostala bez posla. Pošto voli da kuva i priprema hranu, napravila je malu količinu za rođake u Beogradu  i tako je krenulo. Kako kaže ova domaćica, kvalitet je najbolja preporuka. Samo ove sezone napravila je preko 500 tegli ajvara i sve prodala. U planu je proširenje proizvodnje. Kupci su uglavnom iz Beograda i Kragujevca, a ajvar iz domaćinstva Ostojić otišao je i put Slovenije, Francuske, Amerike. "Dođu po ajvar, pa kupe sve iz programa", otkriva Biljana.

Delikatesi po zaboravljenoj recepturi

Počeli su sa standardnom zimnicom - šarene salate, krastavci, cvekla, paprika sa renom i lukom, turšija, ajvar. Ali domaćinstvo mora da ima i neke specijalitete, kaže Biljana pa je po skoro zaboravljenoj recepturi pripremila delikates - grožđe u turšiji. "To su naše maslinke za predjelo i sva količina je već otišla na tržište. Specijalitet kuće je i jafa džem, koji pravim od šljiva, pomorandža i menaž čokolade. Džemovi su kuvani, sa malim procentom šećera. Čisto voće, bez želatina", ističe Ostojićeva.

Zimnica
Džemovi su kuvani, sa malim procentom šećera

Biljana Ostojić uklučena je i u program Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja koja kroz projekte podržava razvoj starih zanata, turizam i proizvodnju hrane na tradiconalan način. Kroz ovaj program Biljana je dobila mašinu pasirku, koja joj olakšava posao, pa je već u planu proširenje proizvodnje.


Tagovi

Domaća zimnica Grožđe u turšiji Slatka zimnica Biljana Ostojić Banja


Autorka

Valerija Čolović

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica brojnih emisija i priloga različitih TV kuća, internet portala i štampanih izdanja. Amaterski se bavi i fotografijom.