Narandžasti karirani zatvarači postali su zaštitni znak porodice, koja već petu godinu, u maloj kućnoj radinosti, na potpuno prirodan način pravi domaću zimnicu ubranu na svom imanju.
Ajvar, turšija sa sedam vrsta povrća, džemovi, slatko, sokovi, likeri - sve što je potrebno za jedno domaćinstvo Biljana Ostojić iz sela Banja kod Aranđelovca upakovala je u staklene tegle i flaše. Narandžasti karirani zatvarači postali su zaštitni znak porodice, koja već petu godinu, u maloj kućnoj radinosti, na potpuno prirodan način pravi domaću zimnicu ubranu na svom imanju.
"Pravimo sve vrste zimnice iz slatkog, slanog i kiselog programa. Zimnicu pripremamo od vlastitog voća i povrća, ali zbog sve veće potražnje moramo da dokupljujemo sa obližnjih imanja", počinje svoju priču Biljana Ostojić.
Sve što bogata Šumadija ima da ponudi, Biljana pravi po recepturi naših baka i kako kaže "kao za sebe". Na odmoru nije bila punih pet godina! "Pravim sve u malim količinama, od svežeg voća i povrća. Ništa ne zamrzavam, kako se bere odmah kuvam i pripremam. Ima puno posla i ulaganja, ali svi su u porodici uključeni - i sin i ćerka, suprug. Drugačije ne bih mogla da postigne", kaže uz osmeh Biljana Ostojić.
A sve je počelo kada je ostala bez posla. Pošto voli da kuva i priprema hranu, napravila je malu količinu za rođake u Beogradu i tako je krenulo. Kako kaže ova domaćica, kvalitet je najbolja preporuka. Samo ove sezone napravila je preko 500 tegli ajvara i sve prodala. U planu je proširenje proizvodnje. Kupci su uglavnom iz Beograda i Kragujevca, a ajvar iz domaćinstva Ostojić otišao je i put Slovenije, Francuske, Amerike. "Dođu po ajvar, pa kupe sve iz programa", otkriva Biljana.
Počeli su sa standardnom zimnicom - šarene salate, krastavci, cvekla, paprika sa renom i lukom, turšija, ajvar. Ali domaćinstvo mora da ima i neke specijalitete, kaže Biljana pa je po skoro zaboravljenoj recepturi pripremila delikates - grožđe u turšiji. "To su naše maslinke za predjelo i sva količina je već otišla na tržište. Specijalitet kuće je i jafa džem, koji pravim od šljiva, pomorandža i menaž čokolade. Džemovi su kuvani, sa malim procentom šećera. Čisto voće, bez želatina", ističe Ostojićeva.
Biljana Ostojić uklučena je i u program Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja koja kroz projekte podržava razvoj starih zanata, turizam i proizvodnju hrane na tradiconalan način. Kroz ovaj program Biljana je dobila mašinu pasirku, koja joj olakšava posao, pa je već u planu proširenje proizvodnje.
Tagovi
Autorka