Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pitarke i pita
  • 22.12.2024. 16:00
  • Zaječarski okrug, Jakovac

Znate li šta su pitarke i kako se pravi domaća sukana pita?

Recepte nam otkriva domaćica Slađana Stefanović iz sela Jakovac.

Znate li šta su pitarke i kako se pravi domaća sukana pita?
Foto: AK grafika
  • 155
  • 48
  • 1

Uprkos tome što je sve manje stanovnika u mestima Timočke krajine, jedno selo i te kako prskosi toj činjenici. U Jakovcu, nedaleko od Knjaževca i dalje se svakodnevno čuje dečja graja, a zvuci traktora odjekuju čak i u decembru. Međutim, kada na navigaciji ukucate "Jakovac" odvešće vas poljskim putem kroz gustu šumu gde su nekada živeli jakovački preci.

Danas Jakovčani to mesto nazivaju "staro selo" u kome se nalaze stare, napuštene kuće, ali i nedavno izgrađene vikendice. Pre nekoliko godina, jedan bračni par iz Niša odlučio je da baš na tom mestu kupi kućicu i uživa u blagodetima čiste prirode. Slađana i njen suprug Vladimir Stefanović vikende provode u mirnoj oazi, daleko od gradske gužve i zagađenosti.

Na jednom brežuljku, okružena šumom, mladim voćkama i baštom nalazi se stara, gotovo oronula kuća iz koje se oseća miris domaćeg hleba. Na vratima stoji Slađana na čijim rukama se naziru tragovi brašna objašnjavajući nam da je upravo podmesila pitarke.

"Verujem da je reč "pitarka" slabo poznata u narodu, naročito u ovom kraju. Naime, to su kao mali somuni koji se peku na plotni, svega dva minuta", počinje priču Slađana.

Kako se prave?

Želeli smo da čujemo recept, a ova domaćica nam pojašnjava da se najpre stavi kvasac u mlaku vodu da nadođe, potom se doda brašno. Ne mesi se, već se meša isključivo drvenom varjačom, a testo mora biti gušće nego testo za uštipke. Onda se ostavi da jednom nadođe, pa se varjačom ponovo meša i ostavi da odstoji po drugi put.

"Nakon što je testo po drugi put nadošlo, prave se kravajčići, tačnije pitarke. Peku se u tepsiji u pećnici desetak minuta, a mogu i na plotni, ali mnogo kraće", ističe ova domaćica i dodaje da je temperatura na kojoj se peku od 220 do 250 oC.

Testo za pitarke se ne mesi, već se meša isključivo drvenom varjačom (foto: Jovana Cvetković)

Sa istim testom, pravi i domaću picu, s tim što je razlika u tome da se testo za picu tri puta premesi, a onda peče u rerni i to na 300 oC.

Sukana pita na niški način

Ova domaćica je iz Niša ponela i recept za sukanu pitu koji je rado podelila sa nama. Naime, sa 600ml mlake vode i 1,2 kg brašna malo duže se mesi testo koje treba da bude glatko. Od testa se napravi šest jufkica i potom se suče na oklagiju.

Otkrivamo proveren recept za slavski kolač, ali i kako ga najlakše ukrasiti

"Što se tiče samog fila, on može biti po želji, ali ja uglavnom kore poprskam mešavinom sira, masti i jaja. Kore se potom povezuju jedna sa drugom u krug u tepsiju, ali se kreće od sredine tepsije. Kada se popuni tepsija, poprska se sa malo zagrejanom mašću i stavi da se peče", kaže ona.

Zahvaljujući Stefanovićima Jakovac odiše toplinom i mirisima koji dolaze iz vrele peći

Kako dalje objašnjava, desetak minuta pred kraj pečenja, stavi se jedna šoljica vode da uvri sa pola kašičice soli i pola šoljice ulja, pa se onda pita time prelije i vrati se u rernu da se zapeče još pet do šest minuta. Iako u starom selu ima više onih koji povremeno tu dolaze, ovo mesto zahvaljujući Stefanovićima odiše toplinom, mirisima koji dolaze iz vrele peći, ali i plodovima koji sami proizvedu na svom malom imanju.

Naslovna fotografija: AK grafika/Jovana Cvetković


Tagovi

Pitarke Domaća sukana pita Slađana Stefanović Kako napraviti pitarke Selo Jakovac


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Dupli master inženjer poljoprivrede iz oblasti ratarstva i fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici iz Banatskog Novog Sela i okolnih sela, krenuli su put Beograda da odnesu studentima vodu i ostale potrepštine.
Foto: Dragan Bogojević