• Proizvodnja hrane
  • 08.12.2019. 18:00

ZSF: Srbija izgubila suverenitet u proizvodnji hrane?

Srbija je izgubila suverenitet u proizvodnji hrane, ocenjuju u nevladinoj organizaciji Zrenjaninski socijalni forum (ZSF). Razlozi su prema procenama ove organizacije, veliki broj stranih investitora u Srbiji i njihov uticaj na proizvodnju hrane i nedovoljno ulaganje države u poljoprivredna gazdinstva.

Foto: Depositphotos/fineart
  • 147
  • 22
  • 0

U Zrenjaninskom socijalnom forumu smatraju da je situacija u našoj zemlji u proizvodnji hrane teška ocenjujući, da je u poslednje dve decenije u Srbiji znatno povećano prisustvo stranih investitora. U ZSF-u smatraju i da stanje u sektoru poljoprivrede zavisi dosta od interesa velikih agrokorporacija ističući da u svemu tome učestvuje i sama država.

"U poslednjih 20 godina došlo je do velike koncentracije vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem i monopolizacije poljoprivredne proizvodnje. Država ovu oblast uređuje u saglanosti sa interesima velikih privatnih agrokorporacija, a položaj domaćih malih i srednjih proizvođača sve je teži. Strane kompanije povećavaju svoje prisustvo u poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji. Zbog ovakve državne strategije, Srbija je izgubila suverenitet u proizvodnji hrane," ocenjuje se u saopštenju ZSF.

Mali i srednji poljoprivrednici teško se probijaju na tržištu

Na težak položaj malih i srednjih poljoprivrednika u Srbiji i otežane uslove za razvoj njihovih proizvodnji utiče i to što se ne mogu lako probiti na tržište, kao i činjenica da je u dobroj meri prisutan uvoz proizvoda iz Evropske unije (EU), te se domaći proizvođači susreću i sa problemom velike konkurencije i na domaćem tržištu. Napominju da je veoma važno uzeti u obzir i koliko se korišćenjem hemijskih preparata ugrožava priroda i koliko negativni mogu biti ekološki efekti, a da tome, dodaju, vodeći u svetu poljoprivrede ne pridaju značaj i važnost već da im je samo važan profit.

"Kapitaliste interesuje samo profit, nisu zainteresovani za negativne ekološke efekte koje proizvodi masovna upotreba hemijskih sredstava, a na tržištu opstaju samo najveće kompanije dok se domaći proizvođači suočavaju sa nelojalnom konkurencijom farmera iz Evropske unije koji dobijaju ogromne subvencije od EU, a tržište Srbije otvoreno je za njihove proizvode," dodaju u saopštenju.

Svetska banka ulaže u male i srednje poljoprivrednike u Srbiji

U saopštenju ZSF-a navodi se da, po njihovom mišljenju, nekoliko godina unazad dolazi do zloupotreba kada je u pitanju izdavanje poljoprivrednog zemljišta čiji je, inače, vlasnik država, piše Danas.

Svetska banka daje kredit od 50 miliona dolara za poljoprivrednike u Srbiji

Međutim, podsetimo, kako je RTS preneo, pre nekoliko dana Svetska banka odlučila je da, u cilju poboljšanja poljoprivredne proizvodnje malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača u Srbiji i boljeg pozicioniranja i plasmana njihovih proizvoda na tržištu, da toj grupi poljoprivrednika kredit od 50 miliona dolara.


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Zrenjaninski socijalni forum Proizvodnja hrane Srbija Evropska unija


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Student žurnalistike i ljubitelj digitalnih medija.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada u Vranju u kazanu zamiriše domaći ajvar onda se ceo komšiluk sjati na "sedeljku".