Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 16.04.2019. 10:00

Američko ministarstvo poljoprivrede revidiralo prognozu izvoza ukrajinskog kukuruza

Američko ministarstvo poljoprivrede revidiralo prognoze proizvodnje žitarica za zemlje crnomorskog regiona. Rusija proizvela manje biljnog ulja nego lane. Kazahstan beleži najveći izvoz pšenice u poslednjih sedam godina.

Foto: Depositphotos/zigzagmtart
  • 158
  • 14
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Sedinjenih Američkih Država (USDA) objavilo aprilske prognoze za globalnu proizvodnju, potražnju, potrošnju i izvoz žitarica. Oni procenjuju da prognozirana proizvodnje žitarica za period 2018/19 za crnomorski region mora biti povećana ponajviše zbog žetve pšenice u Ukrajini (za 100 hiljada tona), kukuruza (za 300 kilotona) i ječma (za 200 hiljada tona). S tim u vezi, prognoza za izvoz ukrajinskog kukuruza u sezoni 2018/19 je povećana za 500 kilotona. Osim toga, kako prenosi UkrAgroConsult, stručnjaci američkog ministarstva poljoprivrede revidirali su svoju procenu za proizvodnju pšenice u sezoni 2017/18 u Rusiji, povećavajući je za 200 hiljada tona. Ukupno posmatrano, procena proizvodnje glavnih žitarica u crnomorskom regionu, za sezonu 2018/19, porasla je za 0,3%, na 187,1 miliona tona, dok je istovremeno prognoza za njihov izvoz povećana se za 0,5%, na 104,8 megatona.

Egipat objavio tender za kupovinu mlinske pšenice

Egipat je krajem marta 2019. godine objavio tender za nabavku mlevene pšenice namenjene za isporuku u periodu od 25. aprila do 5. maja ove godine. UkrAgroConsult izveštava da je na poslednjem tenderu od 20. februara, ta zemlja kupila 360 hiljada tona mlinske pšenice iz Francuske, Rumunije, Rusije i Ukrajine po prosečnoj ceni od 250,79 dolara po toni

Rusija proizvela manje biljnih ulja nego lane

Ruske uljare su u februaru 2019. proizvele 516,6 hiljada tona ulja biljnog porekla što je za 4,2% manje nego u januaru i za 0,7% manje nego u februaru prošle godine. Ta zemlja je u prvih šest meseci sezone 2018/19 ukupno preradila 3,13 miliona tona biljnog ulja što je za 1,5% manje nego lane kada je proizvedeno 3,18 megatona ulja. Kao i do sada, proizvodnja biljnih ulja obuzdana je segmentom prerade suncokretovih semenki, čime se kompenzuju rekordni rezultati repičinog sojinog ulja. Analitičari UkrAgroConsult-a. izveštavaju da je ukupna proizvodnja suncokretovog ulja ove sezone za 4,4% manja nego u sezoni 2017/18 i u izveštajnom periodu je iznosila 2,45 miliona tona. Međutim, trenutna situacija na ruskom tržištu suncokreta ukazuje na to da će se prerada suncokretovog semena verovatno ubrzati i dostići optimističan nivo od najmanje 4,7 megatona.

Rusija počinje eksperimentalni uzgoj suncokreta

U Moskvi će ove godine biti sproveden eksperiment uzgoja suncokreta. Kako prenosi UkrAgroConsult za kultura će biti posejana na površini od oko 100 ha. Sorte suncokreta dozvoljene za gajenje u Moskvi su posebno odabrane za eksperiment. Još u oktobru 2018. godine, vlasti moskovskog regiona potpisale su sporazum sa kompanijom "Serebrianoprudskaia Grain Compani", a taj centar će proizvoditi seme uljarica, žitarica i krmnog bilja za potrebe ne samo Moskovske regije, već i susednih regija u centralnoj Rusiji.

Kazahstan: Najveći izvoz pšenice u poslednjih sedam godina

Kazahstan je u periodu septembar-januar u sezoni 2018/19. izvezao 2,8 miliona tona pšenice, što je za 25% više nego u istom periodu prošle sezone i 43% iznad petogodišnjeg proseka. Osim toga, izvezeni obim je bio najveći za ovo doba godine još od sezone 2011/12. Analitičari UkrAgroConsult-a objašnjavaju da je kao i do sada glavni uvoznik kazahstanske pšenice Uzbekistan. Ta zemlja je povećala uvoz za 17% na 1,1 megatona. U posmatranom periodu Turkmenistan je uvezao 223,2 hiljada tona pšenice ili 151% više nego u celoj sezoni 2017/18. Snažna tražnja kazahstanske pšenice takođe dolazi iz Gruzije, a u posmatranom periodu došlo je do rasta isporuka drugim glavnim kupcima kazahstanske pšenice: Avganistanu, Kini, Evropskoj uniji i Turskoj.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz kukuruza Izvoz pšenice Žitarice Izvoz suncokret Rusija Ukrajina Kazahstan Uvoz Izvoz Tržište Egipat


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić