Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 09.04.2015. 16:30

Amerikanci će sojom posejati rekordne površine?

Stanje američkih ozimih useva se pogoršalo nakon dormancije, a područje pod uljanom repicom u Francuskoj je manje. Proizvodnja pšenice na crnomorskom području je povećana usled pogodnih vremenskih uslova, a napreduje i argentinska soja.

Foto: depositphotos.com,
  • 69
  • 3
  • 0

Tempo izvoza EU meke pšenice je povećan prošle sedmice. Novih 1.1 Mt meke pšenice, predviđene za izvoz van EU, kumulativno je dovela do 2.2 Mt preko prošlogodišnje količine. Povećanje prodaje podstaknuto je padom evra naspram dolara. To je povećalo izvoznu konkurentnost Evropske unije.

Prolećno vreme u Ukrajini i Rusiji nadoknađuje suve jesenje vremenske uslove. Optimalni uslovi za rast i razvoj žitarica, na području oko Crnog mora, podstakli su ruske analitičare na prognozu od 56 Mt žita naspram prognoziranih 50 Mt u januaru. Prema UkrAgroConsult-u, 85% ukupnih površina pod žitaricama u Ukrajini bilo je u zadovoljavajućim ili dobrim uslovima. No, 15% njih je i sada u slaboj kondiciji. Procenjeno je da je 0.2% ukupnog područja izgubljeno u zimskom smrzavanju. I u SAD-u stanje ozimih useva pšenice je ispod proseka.

Prognoze FranceAgriMer-a za ukupno područje pod mekom pšenicom u Francuskoj ove sezone su na 5.2 Mha. To je za 3.4% više nego lane. Setva prolećnog ječma je prognozirana na 1.8 Mha, a to je za 0.7% manje nego prošle godine.

Zima uništila američku pšenicu

Uprkos problemima, ozima pšenica i dalje obećava dobar prinos jer su prošlogodišnje prognoze bile lošije. Samo 35% useva bilo je u odličnom ili dobrom stanju.

Stanje američkih ozimih useva se pogoršalo nakon perioda mirovanja semena (dormancije). Napredak useva, prema izveštajima, ukazuje na to da je samo 42% ozimih useva žitarica u odličnom ili dobrom stanju. Nasuprot tome, 58% useva bilo je obećavajuće pre zimske dormancije. To bi značilo da je čak 16% izgubljeno tokom zime.

Najzad, poslednje zimske prognoze roda pšenice su ispod petogodišnjeg proseka. Niske temperature i ograničena pokrivenost snegom su glavni faktori za lošije uslove u kojima se usevi trenutno nalaze. Postoji i zabrinutost zbog suše koja preti u pojasu pšenice Velike nizine.

Amerikanci će sojom posejati rekordne površine

Potražnja koja je vladala za američkom sojom sada se prebacila na nove useve. Ukupne izvozne obaveze su se za starije useve povećale za samo 27.4 Kt (kako bi dosegle 48.5 Mt). To je najmanje povećanje od januara. Vanredna prodaja novih žitarica povećala se za 568.3 Kt nedeljno kako bi dosegla ciljanih 3.36 Mt. Ovo je zapravo ispod prošlogodišnjeg koraka kada je 6.97 Mt američkih žitarica bilo u ovo vreme već prodato.

Buenos Aires Grains Exchange sada prognozira da će argentinska proizvodnja soje u sezoni 2014/15 biti 58.5 Mt, odnosno za 1.5 Mt više od prošlogodišnje prognoze. Natprosečni prinosi glavni su razlog za ovu reviziju. Trenutne USDA prognoze su na 56 Mt, ali očekuje se povećanje i do 57.2 Mt.

USDA izveštaj od prošle godine otkriva da se od američkih farmera očekuje da će posejati rekordno područje pod sojom u 2015. godini. Procenjuje se da će sa ukupnih 34.8 Mha, američko područje pod sojom ove godine biti za 1.1% veće nego prošle.

Foto: depositphotos.com, @DeshaCAM


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Pšenica Soja Ozimi usevi SAD Argentina Meka pšenica Prolećni usevi Prolećni ječam


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."