Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 21.10.2023. 18:00

Analitičari predviđaju veću berbu kukuruza od očekivane, a uvoz?

Najbolji su izgledi u Francuskoj i Poljskoj, ali i Nemačkoj. Ovakvi rezultati bi mogli da kompenzuju neuspeh u Bugarskoj i Rumuniji.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 178
  • 57
  • 0

Francuska konsultantska kompanija "Strategie Grains" drugi je mesec zaredom povećala svoje procene ovogodišnje berbe kukuruza u Evropskoj uniji. 

Analitičari očekuju proizvodnju od 60,6 miliona tona. To je oko milion više nego što je bilo prognozirano u septembru i 8,2 miliona više od prinosa 2022. kada su usevi bili pogođeni ekstremnom sušom, navela je francuska kompanija, a prenosi Agrarheute

Nadoknadiće se neuspeh u dve zemlje

Najbolji su izgledi u Francuskoj i Poljskoj, ali i Nemačkoj. Kažu da bi ovakvi rezultati mogli da kompenzuju neuspeh u Bugarskoj i Rumuniji

Ipak, berba zaostaje u odnosu na petogodišnji prosek budući da je kukuruz zasejan na 400.000 hektara manje obradive površine zbog čega će verovatno da dođe do snažnijeg uvoza. 

S druge strane, Evropska komisija je krajem septembra snizila procene ovogodišnjeg roda kukuruza u EU. Očekuje da će proizvodnja da bude 59,8 miliona tona što je za skoro dva miliona tona manje od prognoze od 61,7 mil. t u avgustu, ali još uvek 7,7 mil. t više nego u sušnoj 2022. godini. 

Zaključno, procena Komisije je za 0,8 miliona tona manja od proizvodnje koju očekuje "Strategie Grains" što bi značilo da će ukupne zalihe nastaviti znatno da se smanjuju.

Berba je bolja od prošlogodišnje (Foto: Depositphotos/smereka)

Uvoz 20 miliona tona

Kada je reč o uvozu, predviđa se da će da bude manji zbog navedenih količina i u odnosu na izrazito slabu prethodnu godinu, ali je i dalje dosta visok, oko 20 miliona tona. To bi bilo najmanje 25 odsto evropske potrošnje, a na međunarodnom nivou ovu količinu nadmašuje jedino Kina sa 23 mil. t uvoza. 

Do 8. oktobra zemlje EU uvezle su oko 4,8 mil. t kukuruza - oko 40 odsto manje nego godinu dana ranije. Glavni dobavljači su Ukrajina sa 46 odsto i Brazil s 42 odsto ukupnog uvoza. 

Glavni kupac do sada je Španija sa 1,87 mil. t, daleko ispred Italije, Holandije i Portugala. 

Cene pod velikim pritiskom

Cene kukuruza nedavno su značajno pale, a pritisak pravi i trenutna berba.

Na evropskom fjučers tržištu one su privremeno pale ispod granice od 200 evra po toni, ali se trenutno ponovo kreću malo iznad nje. Od početka godine pale su za oko trećinu. 


Tagovi

Berba kukuruza Kukuruz 2023 Analitičari Strategie Grains Uvoz kukuruza Cena kukuruza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]