Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza zemljišta
  • 26.09.2015. 12:00

Analizom zemljišta do racionalne primene đubriva

Analiza zemljišta je veoma značajna agrohemijska mera koju je potrebno uraditi pre setve ozimih kultura. Osnov je za racionalnu primenu mineralnih đubriva. Preterana upotreba mineralnih đubriva dovodi do zakišeljavanja zemljišta.

Foto: depositphotos.com
  • 725
  • 412
  • 0

Zemljište je osnovni reusurs u poljoprivrednoj proizvodnji i za čoveka ima veliki značaj, jer od plodnosti zemljišta zavisi proizvodnja hrane. Zato treba da posvetimo posebnu pažnju njegovoj pravilnoj obradi.

Svaki poljoprivredni proizvođač je u obavezi da uradi analizu zemljišta na parceli koja je uvedena u registar poljoprivredne proizvodnje. Analiza zemljišta je najvažnija agrohemijska mera na osnovu koje se utvrđuje sastav i kvalitet zemljišta, nakon čega se kasnije sprovodi osnovno đubrenje, što je jedan od dominantnih činilaca koji kasnije utiču na visinu prinosa.

Analizu obaviti nakon skidanja useva

Analiza zemljišta se radi nakon skidanja useva, odnosno berbe ili žetve. Najćešće se radi posle žetve pšenice i drugih strnih žita, kada ostaje najviše slobodnog vremena do setve narednog useva. Takođe, i nakon skidanja drugih useva suncokreta, soje i kukuruza može da se izvrši uzorkovanje zemljišta za potrebe analize plodnosti. Veoma je bitno da se ova mera izvrši kvalitetno, jer se na osnovu male količine zemljišta donosi zaključak o stanju celokupne parcele. Za svaku parcelu posebno je potrebno uraditi analizu zemljišta.

Postupak uzorkovanja zemljišta

Uzorak zemljišta predstavlja prosek poljoprivredne površine koji se analizira. Ukoliko je ta površina različito iskorištavana i prihranjivana mineralnim đubrivima u predhodnome periodu, potrebno je izvršiti podelu na više celina. Uzimanje uzoraka zemljišta uzima se primenom cik cak metode sa dubine 30-60 cm. Za ratarske kulture uzimaju se uzorci do 30 cm dubine, a za višegodišnje kulture i kulture koje se dublje zakorenjuju (lucerka i sl.), od 0 do 30 i od 30 do 60 cm dubine (na dve dubine).

Prilikom uzimanja uzoraka potrebno je voditi računa da se uvek radi sa čistim alatom (ašovom), tako da na njemu nema zadržane zemlje od prethodno uzetog uzorka. Jedna osnovna agrohemijska analiza zemljišta obuhvata određivanje sledećih parametara: pH zemljišta u vodi, sadržaj CaCO3 (kalcijum karbonat) volumetrijskom metodom, sadržaj humusa metodom po Tjurinu, sadržaj ukupnog azota, sadržaj lako pristupačnog fosfora i kalijuma AL-metodom.

Racionalna primena mineralnih đubriva

Danas su mineralna đubriva skupa i učestvuju u troškovima poljoprivredne proizvodnje 20-30%. Racionalna upotreba na osnovu kontrole plodnosti zemljišta, može doneti veće prinose sa nižom cenom koštanja jedinice proizvoda. Za poljoprivrednu proizvodnju su najznačajniji elementi N, P i K jer ih biljke usvajaju u većoj količini preko zemljišta, i moraju se obezbediti putem đubriva.

Mineralna đubriva se trenutno proizvode na način koji je nemoguće koristiti beskonačno. Kalijum i fosfor potiču iz rudnika i ograničeni su. Povećana upotreba đubriva sa fosforom predstavlja potencijalni rizik koji može kontaminirati zemljište teškim metalima, pa je potrebno voditi evidenciju o unosu ovih đubriva i koristiti ih samo po preporuci poljoprivrednih stručnjaka.

Foto: depositphotos.com; vvoennyy


Tagovi

Mineralna đubriva Analiza zemljišta Uzorkovanje zemljišta Ozimi usevi Agrohemijska mera Poljoprivredni proizvođači Visina prinosa Đubrenje Kontaminirano zemljište Troškovi Rizik


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi