• Produktna berza
  • 31.12.2015. 14:30

Berzanski pogled na proteklu godinu

Produktna berza u Novom Sadu na kraju godine donosi pregled dešavanja na tržištu žitarica i uljarica. Šta je obeležilo ovu godinu, a šta se može očekivati u idućoj?

Foto: depositphotos.com
  • 176
  • 8
  • 0

Organizovano robno berzansko tržište koje organizuje "Produktna berza" iz Novog Sada i u 2015. godini je pokazalo da je jedini tržišni prostor koji može za svoj finalni proizvod da kaže da je neprikosnoven na ovim prostorima. Taj finalni proizvod se zove "referentna cena". Način na koji se registruje cena na berzanskom tržištu kandiduje ovu cenu kao reprezentativnu i iz tih razloga i može da nosi epitet referentne cene.

Kakva su bila kretanja cena u 2015. godini?

Analizirajući tržište u 2015. godini, poći ćemo od samog kraja. Berzansko tržište na samom kraju 2015. godine je zatvoreno sledećim cenama: pšenica 19,58 din/kg (17,80 bez PDV), kukuruz 17,38 din/kg (15,80 bez PDV) i soja 44,55 din/kg (40,50 bez PDV). Ostale robe zbog male frekventnosti trgovanja ovom prilikom nećemo analizirati. Posmatrajući pomenute cene u odnosu na poslednji dan trgovanja u 2014. godini, situacijaje sledeća: cena pšenice na dan 31.12.2015. je niža za 18,35% , cena kukuruza je viša za 8,22%, dok je cena soje u padu za 4,71%. Ako uzmemo u obzir cene u dolarskim vrednostima, tada je situacija još nepovoljnija sa aspekta tržišne pozicije pojedinih roba. Naime, u dolarskim vrednostima sve tri robe su u padu i to pšenica za 27,00%, kukuruz za 3,25%, a soja za 14,80%.

Tržište u 2015. godini - stabilno

Generalna ocena tržišta u 2015. godini bi mogla da se okarakteriše u jednoj ključnoj reči, a to je: stabilnost. Ova ocena pogotovo može da se odnosi na period od početka ekonomske 2015./16 godine, odnosno od žetve, pa do kraja godine. Nikada veće svetske zalihe pšenice, kukuruza i soje, uz solidan prinos ovih kultura i na našem tržištu, razlog su velike ponude, kao i nešto nižih i iznad svega izuzetno stabilnih cena. Ovakav razvoj situacijie na tržištu nije odgovarao većem obimu trgovanja, tim pre što su se izvoznici usled prilično popunjenih lučkih terminala na Crnom moru, po prilično niskim cenama u velikoj meri povukli sa tržišta.

U iduću godinu prenose se velike zalihe

Sva predviđanja za narednu kalendarsku godinu svakako moraju za svoju ishodišnu tačku da imaju nivo prenetih zaliha iz prethodne godine, a one će biti veoma velike. To bez sumnje znači da se ni u prvoj polovini naredne godine ne mogu očekivati značajnije promene cena. Šta će se dešavati nakon žetve svakako najviše zavisi od prinosa useva novog roda. Ono što već sada brine svetske analitičare jesu moguće posledice klimatskog fenomena "El Ninjo", kao i sve češći i sve veći uticaji političkih kriza na tržište hrane.

Cene najznačajnijih poljoprivrednih kultura danas jeftinije nego pre godinu dana

Što se tiče nedelje za nama, nije bilo nikakvih cenovnih promena koje bi uticale na vrednost Prodex-a, registrovanu prošlog petka. Ovaj indeks danas "vredi" 203,64 indeksna poena, isto koliko i pre nedelju dana. Kako je kraj kalendarske godine, nije zgoreg uporediti vrednost Prodex-a i vrednost njegovih komponenti danas, u odnosu na kraj prošle kalendarske godine.

31.12.2014., Prodex je bio veći nego danas i vredeo je 206,37 indeksnih poena. Međutim aktuelni pad indeksne vrednosti u odnosu na prošlu godinu, još je izraženiji kada se uzme u obzir revalorizovana vrednost Prodex u USD. Naime, Prodex revalorizovan u američki dolar, danas iznosi 113,47 indeksnih poena, što je za čak 13,24 indeksnih poena niže nego 31.12.2014.

Razlozi ovakvog pada leže u činjenici da je krajem prošle godine, na domaćem tržištu, kukuruz dolarski vredeo približno isto kao i danas, ali sa druge strane pšenica je prošle godine, na domaćem tržištu, vredela čak 216USD/t, bez PDV-a, što je za čak 56 američkih dolara više nego danas. Istovremeno, soja u zrnu takođe beleži veoma izražen pad revalorizovane cene, na domaćem tržištu. 31.12.2014., za soju u zrnu se plaćalo 427USD/t, bez PDV-a, a danas ona vredi "samo" 369USD/t, bez PDV-a. Sve ovo ukazuje na činjenicu da su cene najznačajnijih poljoprivrednih kultura, izuzimajući kukuruz, danas znatno jeftinije nego pre tačno godinu dana.

Godina završava bez značajnih promena tržišta

Ovu godinu su tržišta završila bez značajnih promena, pod uticajem fundamentalnih činjenica koje obaraju cenu i hladnog vremena u crnomorskom slivu koji je uticao na rast cena. Usled prazničnih dana značajno je smanjen obim prometa, a čest faktor na ovonedeljne oscilacije su bili i tehnički faktori. Kukuruz je u odnosu na kraj prošle nedelje jeftiniji za 1,75%, dok je cena fjučersa na pšenicu gotovo identična.

Veća konkurentnost južnoameričke soje je obarala cene, da bi povećane izvozne aktivnosti iz luka u SAD-u krajem nedelje uticale na blagi rast. U poslednjih nedelju dana soja je pojeftinila za 0,70%, dok je cena sojine sačme niža za 2,42%. Budimpeštanska berza ove nedelje nije radila. U Parizu je pšenica skuplja za 0,43%, dok je cena kukuruza pala za 2,49%.

Foto: depositphotos.com;jovanjaric


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Pročitaj više »

Tagovi

Produktna berza Tržište žitarica i uljarica Kretanja cena Svetsko tržište Prodex Kukuruz Soja Pšenica Trgovanje Zalihe Prinosi


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/