Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 28.04.2016. 18:00

Berzansko trgovanje intenzivnije uprkos praznicima

Bez obzira na okolnost približavanja praznika i neradnih dana, što po pravilu usporava tržište, trgovanje na Produktnoj berzi je bilo vrlo intenzivno.

  • 320
  • 15
  • 0

Najava cenovnog preporoda berzanskih roba iz prethodne nedelje, našla je svoju punu potvrdu u nedelji za nama. Rast cena podstakao je i intenzivnije trgovanje. Bez obzira na okolnost približavanja praznika i neradnih dana, što po pravilu usporava tržište, trgovanje na Produktnoj berzi je bilo vrlo intenzivno.

Ukupno 1.450 tona robe, koliko su međusobno razmenili kupci i prodavci za 34,88% je više od obima trgovanja u prethodnoj nedelji, dok je finansijska vrednost trgovane robe iznosila 27.731.000 dinara i za 38,75% je veća od vrednosti trgovanja u prethodnom nedeljnom periodu.

Pšenica u centru pažnje

Pšenica je protekle nedelje bila u centru pažnje. Ova roba ne samo da je bila najprisutnija na berzanskom tržištu, već je, što je mnogo važnija vest, imala jedan od najvećih nedeljnih cenovnih skokova u poslednjih godinu dana. Cena hlebnog zrna se kretala u rasponu od 17,00 din/kg bez PDV, pa do 17,50 din/kg. Prosečna cena trgovanja je iznosila 19,01 din/kg ( 17,28 bez PDV), što je za 6,67% veća cena od prosečne registrovane cene u prethodnom nedeljnom periodu.

"Mrtva trka" cena dve najvažnije žitarice se nastavlja

Cena kukuruza u standardnim parametrima koji su predviđeni berzanskim pravilima za objavljivanje cene, praktično nije registrovana. Međutim, cena na bazi 4 ugovora i 500 prometovanih tona koja se odnosi na odloženu isporuku sa gratis lagerom do sredine maja meseca je iznosila 19,25 din/kg (17,50 bez PDV), što je vrlo indikativan pokazatelj o trendu na ovom tržištu. Očito je da se "mrtva trka" u visini cene između dve najvažnije žitarice i dalje nastavlja.

Prodex je na novom ovogodišnjem rekordu koji na dan 27.04.2016. godine iznosi 2016,16 indeksnih poena, što je u odnosu na vrednost ovog pokazatelja od pre nedelju dana rast od 1,69 indeksnih poena.

Šta se dešavalo na svetskim berzama?

Tokom ove nedelje na američkim berzama najznačajniju ulogu su odigrali fondovi, koji su u mnogome diktirali nivo cena uglavnom vođeni tehničkim analizama i kapitalizacijom profita. Jedini fundamentalni fakto koji je dodatno uticao na cenu su vremenski uslovi. Obilne padavine u SAD-u su odlagale setvu kukuruza, a zabrinutost oko vremenskih uslova u Argentini i Evropi je takođe uticala na cene. Pšenica sa majskom isporukom je pojeftinila za 4,32%, a kukuruz za 1,65%.

Cena fjučersa na robe iz soja kompleksa se nije menjala u odnosu na kraj prošle nedelje. Pritisak fondova je i na ovom tržištu početkom nedelje oborio cenu, koja je kasnije imala uzlazni trend vrativši se na prošlonedeljni nivo. U Budimpešti je cena pšenice niža za 1,21%, dok je kukuruza viša za 1,04%. U Parizu su, u odnosu na prošlu nedelju, cene pšenice i kukuruza zabeležile pad za 1,31%, odnosno 0,31%.

Foto:bigstockphotos.com;Danny P.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Produkna berza Berzanski promet Žitarice SAD Setva kukuruza Pšenica Tržište žitarica i uljarica


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.