Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Soja
  • 14.09.2023. 09:00

Bliži se žetva soje, na šta obratiti pažnju da se smanje gubici?

S obzirom na veliki značaj ove uljarice potrebno je posebnu pažnju posvetiti njenom uzgoju i žetvi.

Bliži se žetva soje, na šta obratiti pažnju da se smanje gubici?
Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 333
  • 78
  • 0

Soja je jedna od najznačajnijih uljarica, koja pored toga što obogaćuje zemljište azotom, glavna je komponenta u pripremi stočne hrane, a ima značaj i u ljudskoj ishrani kao i u industriji. Zrno soje sadrži 35-50 odsto proteina, 18-24 odsto ulja i oko 30 odsto ugljenih hidrata.

S obzirom na veliki značaj ove uljarice potrebno je posebnu pažnju posvetiti njenom uzgoju i žetvi.

Žetva soje

Kako pojašnjava Bojana Panić iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS, žetva zavisi od roka setve, izbora sorte i vremenskih uslova.

"Žetvu treba započeti kada biljka soje ostane u potpunosti bez lista, tada su mahune tamno mrke boje", navodi savetodavac, napomenuvši da ukoliko je usev bio izložen stresnim uslovima (suša, visoke temperature i obilne padavine u periodu pre žetve) određen broj listova ostaje zelen i ne opadne, a zrna unutar mahune su zrela.

Prevremena i zakasnela žetva značajno umanjuje prinose (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

U takvim uslovima nekoliko dana pre žetve (4-14 dana) potrebno je obaviti defolijaciju (desikaciju) registrovanim hemijskim preparatima za tu namenu, koja ima za cilj da ubraza sušenje i opadanje lišća soje.

Kako i kada se prerađuje soja za ishranu stoke, a kada ne?

"Desikaciju je najbolje obaviti u fazi tehnološke zrelosti kada većina listova požuti i počne da opada, a vlaga u zrnu se kreće od 30-40 odsto. Nakon žetve slamu soje na kojoj je rađena desikacija potrebno je tarupirati i zaorati ili koristiti kao biomasu za grejanje", dodaje Panić. 

Nemojte raniti, a ni kasniti

Žetva se obavlja kada vlaga u zrnu bude između 13 i 14 odsto. Prevremena i zakasnjela žetva značajno umanjuje prinose.

"Pri zakasneloj žetvi i vlažnosti manjoj od 10 odsto povećavaju se gubici, jer dolazi do ljuštenja, pucanja mahune i ispadanja zrna. Nepravilno podešeni žitni kombajni takođe značajno umanjuju prinose", napominje savetodavac.

Za uspešnu žetvu soje sa što manjim gubicima treba poštovati sledeće mere:

  • Izbor sorte;
  • Odrediti pravo vreme žetve i vlažnost zrna;
  • Uskladiti broj obrtaja vitla s brzinom kretanja kombajna; 
  • Smanjiti broj obrtaja bubnja na 500-700 obrtaja/min;
  • Kosa kombajna treba da je ispravna i oštra;
  • Kombajn se ne sme kretati velikom brzinom;
  • Zazori između bubnja i podbubnja moraju biti podešeni u odnosu na vlažnost zrna (ujutro manji zazor, u podne se povećava, a predveče se opet smanjuje);
  • Otvor i sito moraju biti podešeni prema veličini zrna, a limovi ventilatora maksimalno otvoreni;
  • Košenje treba da se obavi što niže, jer donje mahune sadrže najkvalitetnije, najkrupnije i najbolje nalivena zrna;
  • Na parcelama na kojima je usev soje suvlji kombajn treba sporije da se kreće, a žetvu je nabolje obaviti rano ujutro ili u večernjim satima kada je veća i relativna vlažnost vazduha.

Tagovi

Žetva soje Zrelost soje Uljarica Stočna hrana Defolijacija Smanjenje gubitaka Podešavanje kombajna


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.