Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2022
  • 08.08.2021. 10:00

Case Optum 300 CVXDrive AFS: Proaktivan, produktivan, protektivan i profitabilan

Ova četiri "pro" argumenta, koji novi Optum podižu na viši profesionalni nivo, prema mišljenju inženjera CASE-a, su i poker aduta u borbi za prestižnu titulu traktora godine.

Foto: Case IH
  • 172
  • 945
  • 0

Proaktivnost, produktivnost, protektivnost i profitabilnost, glavne su karakteristike zbog kojih inženjeri globalnog brenda poljoprivredne mehanizacije Case IH smatraju da njihov Optum 300 CVXDrive AFS opravdano ulazi u finalnu trku za prestižni naslov "Tractor of the Year 2022" u kategoriji najboljeg ratarskog traktora.

Pojašnjavajući članovima TotY žirija svaki od ovih "4 Pro", Dara Malin, član marketing tima za Evropu, istakao je da novi Optum podiže traktor na viši profesionalni nivo.

Proaktivno, jer pruža nove usluge na daljinu, poput uvida u displej dijagnostike i ažuriranja softvera iz udobnosti kancelarije.

Produktivno, zahvaljujući novim AFS rešenjima, kao što je Vector Pro prijemnik prilagodljivog AFS PRO 1200 ekrana na unapređenom poznatom Case-ovom Multicontroller upravljačkoj ručki.

Protektivno, jer će zaštićeni trogodišnjim uslugama povezivanja, telematike i garancijskim uslugama poljoprivrednici moći da se fokusiraju na samu proizvodnju.

Profitabilno, jer će zahvaljujući AFS Connect portalu koji podržava bolje donošenje odluka, produktivnost mašina i niže troškove vlasništva kroz duže servisne intervale i štedljivije motore, osigurati isplativost.

Pogon i snaga u kompaktnom paketu

Dakle, ovogodišnji TotY finalista je zapravo sinergija najnovije AFS tehnologije i već dokazanog i nagrađivanog modela Optum CVX. Njegov prepoznatljiv dizajn, kaže Mallin, čini produktivan sklad pogona i snage u kompaktnom okviru.

U ovoj seriji od tri modela, čije numerisanje, svakako, označava nazivnu snagu, odabrani finalista je najjači. Sa Optumom 300 maksimalna snaga raste na 313 KS pri 1.800 obr/ min dok se najveća rezerva obrtnog momenta od 1.282 Nm, za najzahtevnije radne zadatke, postiže pri niskih 1.400 obrtaja motora.

Podsetimo, reč je o 6-cilindričnom NEF 67 motoru iz radionice FPT Industrial, zapremine 6,7 litara, s HI-eSCR2 tehnologijom zahvaljujući kojoj zadovoljava Stage V standarde redukcije emisije štetnih gasova. Dizajn motora i emisije izduvnih gasova ne zahtevaju regeneraciju i održavanje nakon naknadne obrade.

S 22 LED svetla ukupne jačine i do 66.000 lumena pretvara noć u dan

Tehnički podaci navode da je potrošnja goriva 219 g/kWh. Motor je kompatibilan i sa biodizelom. Takođe, inženjeri Casea su odobrili i upotrebu HVO (sa eng. hidrotretirano biljno ulje) sintetičkog biodizela za koje studije rezencija pokazuju smanjenje emisije ugljenika. Usput, zapremina rezervoara goriva je 630, a AdBlue dodatka 96 litara.

Servisni interval je produžen na 750 sati što svakako snižava troškove, ali i smanjuje negativni uticaj na okolinu pa omogućava duže vreme rada na polju za 25 odsto u poređenju sa dosadašnjim servisom od 600 sati.

Provereni bezstepenski prenos

Vučna snaga se prenosi CVX bezstepenskim prenosom hidromehaničkog dizajna sa četiri ranga koji koristi tehnologiju dvostrukog kvačila za automatsku promenu stepena brzine pod opterećenjem. Ovakvo rešenje obezbeđuje da vuča isporučuje 100 posto mehaničke snage motora potrebne za zahtevne radne zadatke ispod 10 km/h, dok se na putu ponaša kao najlaganiji automatski prenos, od minimalnih 0,2 do maksimalnih 50 km/h. Ekobrzina od 40 km/h se postiže pri 1.300 obr/min, a ona od 50 km/h pri 1.600 obrtaja motora.

Ecodrive ručni gas omogućava vozaču da unapred odabere minimalne i maksimalne brzine motora, prilagođavajući raspon obrtaja motora poslu koji obavlja, dok APM (automatsko upravljanje produktivnošću) kontroliše odnos CVXDrive i broj obrtaja motora prema zahtevima snage, što itekako, osigurava optimalnu efikasnost potrošnje goriva i snagu.

Najnovija verzija Caseovog inteligentnog upravljanja prenosom koji unapređuju već dve decenije, uključuje i spomenuti AFS Pro 1200 display preko kojeg vozač ima veću kontrolu, između ostalog, nad podešavanjem ubrzavanja/usporavanja, osetljivost i agresivnost prenosa, kao i reakcije pedale i Multicontroller-a.

Snažna hidraulika

Hidraulika (CCLS pumpa) protoka i do 220 litara u minuti će zadovoljiti zahteve najvećih, a podizni kapacitet od 11 tona i najtežih oruđa u ovom segmentu. Usklađena je sa osam novih spoljnih priključnih ventila, pet zadnjih i tri srednja. Ventili su kodirani, u boji, sa elektro-hidrauličkim upravljanjem.

Na raspolaganju su brzine kardanskog vratila od 540 i 1.000 obr/min, a svaka ima i svoju ekonomičnu verziju za najbolju uštedu goriva i izlaznu snagu što se postiže pri 1.600 obrtaja motora.

S druge strane, prednja poluga može podići i do šest tona, a prednje priključno vratilo ima dve brzine 1.000 i 1.000E obr/min na 1.886 odnosno 1.585 obrtaja motora.

U prednju su polugu integrisani konektor za napajanje i priključni ventil. Tu su i prekidači za sigurnije spajanje sa daljinskim upravljanjem iz kabine, iz koje se takođe upravlja i prednjim priključnim vratilom.

Suspenzija prednje osovine sedlastog dizajna sa hodom od 100 mm garantuje udobnost i stabilnost vožnje.

Udobnost za dugi radni dan

Kad smo kod udobnosti, za vozača je među najvažnijim nivo buke koja je ovde zahvaljujući novim materijalima smanjena na 66 decibela. Osim najtiše Case kabine do sada, progresivni dizajn će pružiti i bolju vidljivost zahvaljujući 11 odsto više prozorskih površina kao i prijatniju radnu atmosferu jer se hladi 35 odsto brže u odnosu na prethodnu generaciju Optum kabine.

Inače, kabina je prostranija za 7,5 odsto, što će posebno oduševiti one sa dužim nogama ili one kojima je potrebno više mesta za lične stvari.

Case-ovo polu-aktivno sedište, koje usput rečeno reaguje na individualnu težinu vozača, zajedno se sa novim upravljačem može zaokrenuti za 22 stepena udesno.

AFS povezanost

Sve u svemu, ovaj finalista, kažu inženjeri Case-a, kombinuje najbolje od tri sveta - performanse, dizajn i pametnu tehnologiju.

Ovo poslednje, dakle, predvodi AFS Pro 1200 monitor širokog ekrana kojim farmeri mogu upravljati novim Optumom, jednostavnim podešavanjima kao kod pametnih telefona, a čija elektronska arhitektura obezbeđuje i spremnost za buduća softverska rešenja.

Središnja tačka naslona za ruke je koder koji vozaču omogućuje navigaciju kroz monitor AFS Pro 1200, ali i tačna podešavanja mašine tokom rada na terenu. Na A-stubu su uvek vidljive sve ključne informacija o traktoru. Poboljšani 12-inčni LCD ekran u boji osetljiv na dodir ima vrlo visoku rezoluciju i veliku vidljivost i na direktnoj sunčevoj svetlosti. Postoje četiri video ulaza za kamere i ugrađeni USB priključak sa potpunom funkcionalnošću traktora i radiom, klima uređajem i kontrolom telefona nadohvat ruke.

Nova generacija Optum CVXDrive AFS Connect će uz dosadašnju AFS Connect razmenu podatka sa pouzdanim partnerima imati i dodatnu podršku od strane lokalnog zastupnika putem daljinskog pristupa ekranu u traktoru i daljinske pomoći. Proaktivna analiza podataka mašine pomoći će i kupcima i trgovcima da izbegnu zastoje u radu. Alat za daljinsko omogućava povezivanje sa mašinom i analizu CANBUS mreže - kako bi diler mogao da dođe na teren sa pripremljenim rešenjem. Daljinski je moguće odraditi i ažuriranje softvera. Na kraju, AFS Connect će pomoći i u koordinisanju aktivnosti čitavog voznog parka osiguravajući podatke u realnom vremenu, što je naročito korisno kod sezonskih poslova.

Dodatna bezbednost

U nizu korisnih funkcija spomenimo i HMC II i Accuturn PRO, za automatsko okretanje traktora i priključka na uvratini, te ISOBUS III generacije zahvaljujući kojem priključna mašina, na primer, balirka diktira brzinu traktora kako bi ostvarila maksimalnu efikasnost baliranja.

I najteži radni zadaci bez napora

Među novim tehnikalijama je i pokretanje traktora bez ključa, uključivanjem/isključivanjem dugmeta za startovanje motora. Programirani privesci za ključeve korisnicima flote pružaju fleksibilnost, dok ulaz bez ključa i središnje zaključavanje povećavaju sigurnost.

A kad smo kod sigurnosti, tu je i patentirani sistem kočenja prikolice zahvaljujući kojem se detektuje usporavanje traktora i, na površinama sa mogućim proklizavanjem, prvo aktivira kočnica prikolice ili vučne priključne mašine da bi se sprečilo guranje traktora i tako održala njegova stabilnost.

Na kraju, tu je i automatska parkirna kočnica koja se aktivira nakon 90 sekundi od zaustavljanja ili ako vozač napusti svoje mesto na više od pet sekundi.

Sva ova nova digitalna i tehnička rešenja potvrđuju vodeću ulogu Case-a u produktivnosti i tehnologiji CNH Industrial, brenda orijentisanog na ozbiljne, profesionalne poljoprivrednike i pružaoce usluga koji traže traktore velikih konjskih snaga i kombajne velikog kapaciteta sa naprednim industrijskim tehnologijama, zaključuje Malin.


Tagovi

TotY Case IH Traktor Optum


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner