Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 29.05.2024. 18:00

Cena pšenice dostigla najviši nivo u poslednjih godinu dana - kakva su očekivanja?

Smatra se da će doći do stagnacije, ali i da tržišni uslovi i izgledi za proizvodnju ostaju loši, što će u narednom razdoblju ipak dići cene

Foto: Maja Celing Celić
  • 19.926
  • 1.270
  • 0

Cena pšenice je u ponedjeljak došla do najvišeg nivoa u više od godinu dana dosegnuvši 269 evra/t za novu žetvu (ugovor za septembar). Reč je o rastu od oko 50 evra u poslednje četiri nedelje. 

Smatra se da će doći do stagnacije, ali i da tržišni uslovi i izgledi za proizvodnju ostaju loši, što će u narednom razdoblju ipak dići cene, piše Agrarheute.

Loši uslovi u Ukrajini i Rusiji 

Loše vremenske prilike u Rusiji i Ukrajini jačaju zabrinutost oko ovogodišnje žetve. 

Zahlađenja zabeležena poslednjih nedelja zahvatila su istočnu Ukrajinu, a smatra se da su prouzrokovala značajnu štetu na usevima žitarica. Nakon toga su usledile visoke temperature. 

Zato je Udruženje izvoznika u Ukrajini (UGA) revidiralo svoju prognozu proizvodnje pšenice za dolazeću žetvu naniže, na 19,1 miliona tona, a za ječam na 4,6 miliona tona. Prognoziraju i da će berba kukuruza biti manja, 25,5 miliona tona, u poređenju sa 29,6 miliona tona prošle godine. 

Izgledi ruske proizvodnje za 2024. takođe su smanjeni zbog nedavnog zahlađenja nakon kojeg je usledio toplotni talas do 30°C i značajnog deficita vode na jugu zemlje. Prošle nedelje su ruski analitičari smanjili prognozu roda za ovu sezonu za dodatnih 2,4 mil. tona na 83,5 mil. tona pšenice. 

Padavine u Francuskoj ometaju sjetvu kukuruza 

Previše padavina u Francuskoj i Nemačkoj i dalje predstavlja veliki problem. Nastavljaju se u većem delu zapadne Evrope. 

To je ujedno i glavni razlog zašto je Euronext pšenica u ponedeljak poskupela za 7,75 evra uz zaključnu cenu od 269 evra/t za novu žetvu.

Na ovoj berzi i kukuruz beleži porast cene od šest evra i sada iznosi 218,50 evra/t. 

Francuska Nacionalna institucija za poljoprivredne i morske proizvode, FranceAgriMer, zabeležila je dalje pogoršanje stanja koje sada ocenjuju dobrim i vrlo dobrim.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U toj zemlji vrlo sporo napreduje setva kukuruza, a dovršena je 78 odsto, u poređenju sa 73 odsto prethodne nedelje, što je značajno slabije u odnosu na prosek od 96 odsto..


Tagovi

Tržište žitarica Izgledi za žetvu Ruska pšenica Ukrajinska pšenica Francuski kukuruz Cena kukuruza Cena pšenice Rast cena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.