Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 10.08.2020. 10:00

Cena suncokreta ista kao prošle godine?

Zbog trenutne situacije sa virusom korona, ratari ne očekuju da će cena suncokreta biti mnogo drugačija od one prošlogodišnje - oko 30 dinara.

Foto: JumpStory
  • 2.281
  • 346
  • 0

Sredinom avgusta na poljima u srednjem Banatu počeće žetva suncokreta, koji je za razliku od decenijama unazad prosečnih 40.000 hektara, zasejan na nešto manjoj površini i obuhvata oko 38.000 hektara.

Mada su kombajni spremni, vršidba još nije počela, a zemljoradnici sa nestrpljenjem očekuju finalnu fazu nalivanja zrna i otkupnu cenu suncokreta, o kojoj, kako kažu, za sada ne znaju mnogo. Zbog trenutne situacije sa virusom korona, ne očekuju da će biti mnogo drugačija od one prošlogodišnje - oko 30 dinara, istražuju Večernje novosti.

Iz Poljoprivredno-stručne službe u Zrenjaninu, kažu da svakodnevno obilaze njive pod suncokretom i da, na sreću, većeg nevremena nije bilo, pa su biljke u dobrom stanju u fazi precvetavanja, formiranja i nalivanja zrna, a da prema sadašnjem izgledu ima potencijala za dobar rod.

Ratarstvo obara rekorde, a kakvo je stanje u ostalim granama prema mišljenju ministra?

Kako smo ranije pisali, žetva suncokreta krenuće za nekih nedelju do 10 dana, gde se ne očekuje rekord, ali će prinos biti svakako iznad proseka.

Suncokret bez bolesti

Prošlogodišnji prosečan prinos suncokreta na području srednjeg Banata bio je 3,5 tona po hektaru, a zemljoradnici očekuju sličan, možda i malo uvećan prinos, s obzirom na to da je kiša pala u poslednjem trenu, ali baš kada je bila najviše potrebna.

Kako je ranije za Dnevnik rekao doktor Vladimir Miklič s Naučnog instituta suncokret je u fazi nalivanja zrna i na toj uljarici nema bolesti, pa se za sada može reći da usev dobro izgleda.

"Videćemo kako će se suncokret razvijati u narednom periodu jer on voli toplo i suvo vreme", kazao je Miklič za ovaj medij.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Suncokret Žetva suncokreta Cena suncokreta Usev suncokreta Vladimir Miklič Faza nalivanja zrna


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)