Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište ulja
  • 24.06.2022. 18:00

Cena uljane repice u padu - uzrok je više faktora

Glavni je faktor taj što se Indonezija sa svojim palminim uljem vratila na svetsko tržište. Koji su drugi?

Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net
  • 436
  • 28
  • 1

Cene uljane repice za novi usev pale su na fjučers tržištu za skoro 30 evra.

Glavni uzrok je taj što se Indonezija vratila na svetsko tržište. Na berzi u Kuala Lumpuru cena palminog ulja ostvarila je nagli pad od devet odsto, što je najniži nivo od početka godine, navodi Agrarheute

Nova žetva i uvoz

Na pragu smo nove žetve u Evropi, a u Kanadi proletos obavljena setva obećava veliku jesenju žetve što dodatno snižava cenovne vrednosti.

Tako je ona za novu žetve na francuskom MATIF-u u ponedeljak smanjena za 27 evra i iznosila je 739,75 evra/t što je najniži iznos za novi rod u poslednja četiri meseca.

Kretanje cena uljane repice na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište > Uljana repica

Sredinom maja one su za avgust bile visokih 880 evra/t. Od tada je počeo pad, a u utorak je zabeleženo 717 evra/t.

Za dodatni pad analitičari su "okrivili" povećanje uvoza australijske uljane repice u Evropu. Do 12. juna je pristiglo 2,6 t što je polovina ukupnog obima uvoza od 5,2 miliona tona. Preostali deo nabavlja se iz Ukrajine 32 odsto (1,65 mil.t) i 12 odsto (611.000 t) iz Kanade.

Nova žetva je pred vratima (Foto: Depositphoto/AlgimantasB)

Indonezija glavni faktor 

Desio se i pad cene soje što stvara dodatan pritisak.

U Australiji očekuju žetvu ove ratarske kulture od 5,6 miliona tona, što je druga najveća žetva u zemlji nakon prošlogodišnjeg rekordnog rezultata od 6,5 miliona tona. Pozadina će verovatno biti veoma jaka evropska i azijska potražnja nakon gubitka Ukrajine kao izvoznika te uljarice.

Indonezija ublažava ograničenje za izvoz palminog ulja. Ova zemlja je njegov najveći svetski izvoznik i njeno vraćanje na svetsku scenu predstavlja glavni faktor koji izaziva ovakav trend. 

Indirektni uticaj kako na pad cena tako i na smanjenje globalne potrošnje biljnog ulja imaju najava Kine da može doći do novih restrikcija zbog korona virusa u Šangaju i galopirajuća inflacija u SAD-u i Europi.


Tagovi

Tržište uljarica Indonezija Biljno ulje Cena uljane repice Cena hrane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u