Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 01.05.2022. 07:30

Cene stočnog i pivarskog ječma skoro izjednačene?

Nema uvoza iz Ukrajine i Rusije, a ječmom se pokušava nadomestiti nedostatak kukuruza i stočne pšenice.

Foto: Depositphoto/Vynikal
  • 1.945
  • 233
  • 0

Na tržištu ječma dešavaju se neočekivane promene. Dakle, cene za stočni su malo ispod 400 evra. Konkretno, trenutno je cena u hamburškoj luci od 385 do 390 evra po toni. U francuskoj luci Rouen dobavljačima se za tonu nudi 398 evra, navodi Agrarheute

Nova žetva 2022. trenutno kotira na 357 evra po toni u Rouenu i 340 evra po toni u Hamburgu. Više cene u francuskoj luci su zbog izvoza u Kinu što nedostaje onoj u Hamburgu. Inače, Kina je najveći kupac ječma iz Evrope, posebno Francuske, sa oko 2,6 miliona tona.

Stočni ječam nije postigao visoku cenu samo u izvozu već i na tržištima mnogih EU zemalja. Industrija stočne hrane mora nadomestiti nestašicu iz Ukrajine i Rusije. Drugi problem je što se pokušava da kompenzuje nedostatak kukuruza i preskupe stočne pšenice koja trenutno košta 436 evra po toni u luci Hamburg.

Cene ječma i drugih stočnih žitarica bi bio i veći da nije došlo do eutanaziranja živine, posebno u Francuskoj, zbog širenja ptičjeg gripa što je izazvalo smanjenje potražnje.

Nema žitarica iz Ukrajine i Rusije

Znamo da su Ukrajina i Rusija najveći izvoznici stočnih žitarica: kukuruza, pšenice i ječma. U tekućoj sezoni je preko ukrajinskih luka prevezeno skoro šest miliona tona stočnog ječma.

Unutar EU najveću proizvodnju imaju Francuska, Nemačka i Rumunija. Onaj iz baltičkih zemalja se prodaje trećim državama.

Australija ili Argentina svoj prodaju u Aziji, dok Kanada snabdeva američko tržište.

Predviđa se da će Evropa manje izvesti stočnog ječma koji će poslužiti kao zamena za kukuruz iz Ukrajine. U svojoj prvoj prognozi za novu sezonu 2022/23. Evropska Komisija predviđa da će potrošnja stočne hrane i izvoz ječma porasti jer se očekuje veća žetva te žitarice.

Ječam umesto ukrajinskog kukuruza (Foto: M. Popić)

Šta se dešava sa pivarskim?

Ni tržište pivarskog ječma ne zaostaje po rastu cena. U martu su veleprodajne cene u jugozapadnoj Nemačkoj iznosile 415 evra po toni. To je samo 30 evra više nego za stočni. Rast se nastavio i u aprilu kada je dostignuto 425 €/t. Predviđa se da će cene za novu žetvu biti do 60 evra niže.

U francuskom trgovačkom centru Creil-u prošlogodišnji pivarski se nudi po ceni od oko 430 €/t, a predviđena cena za novu žetvu je 395 evra. Njegove su cenovne vrednosti trenutno na rekordnom nivou, a premija u odnosu na stočni je u poslednje vreme značajno smanjena.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Dakle, doba kada je pivarski ječam koštao mnogo više od stočnog je iza nas.

U svojoj trenutnoj prognozi, Raiffeisenverband (DRV) očekuje novu žetvu za oko 15 odsto veću nego 2021. godine. U najboljem slučaju jedan miliona tona bi trebalo da bude pivarski ječam. Ali, nemačkim proizvođačima piva je neophodno 1,5 miliona tona.


Tagovi

Tržište žitarica Pivarski ječam Stočni ječam Rekord Cena ječma Cene


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.