Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor meseca
  • 10.03.2021. 12:00

Claas Arion 630: Idealnih 165 konjskih snaga za gazdinstva od 100 do 300 hektara

Može biti opremljen prednjim utovarivačem pa je to zapravo višenamenski traktor, pogodan i za ratarska i za stočarska gazdinstva.

Foto: Jerković d.o.o.
  • 2.152
  • 868
  • 0

Trenutna situacija na tržištu pokazuje da poljoprivrednici preferiraju traktore sa šestocilindričnim motorom u odnosu na one sa četiri cilindra jer su izdržljiviji u određenim uslovima i bolji za zahtevnije radne operacije. Posebno ako su u istom cenovnom rangu.

Tako se poklopilo da našu novu rubriku 'Traktor meseca' otvaramo slovom A - predstavljanjem traktora Arion 630, šestocilindričnog traktora s posebnom standardnom opremom.

Ali, idemo redom.

Motor i prenos

Serija Claas Arion 600 sastoji se od četiri modela (610, 630, 650 i 660) od 145 do 205 konjskih snaga. Pokreće ih nova generacija 6-cilindričnih DPS (Deere Power Systems) motora s turbopunjačem promenljive geometrije i povećanom efikasnošću koji odgovaraju Stage V standardu emisija izduvnih gasova zahvaljujući tehnologiji selektivne katalitičke redukcije (SCR) u kombinaciji s recirkulacijom ohlađenih izduvnih gasova (EGR) i dizel filter (DPF). Claasov koncept niskih brzina sa samo 650 obrtaja u minuti omogućava postizanje maksimalne snage između 1.500 i 1.700 obr/ min uz ekonomičnije iskorišćenje goriva odnosno manju potrošnju i veće performanse.

Arionov 6-cilindrični motor Stage V emisije (Foto: Jerković d.o.o.)

Arioni serije 600 mogu biti opremljeni sa dve vrste menjača, Claasovim Hexashift-om i Cematic-om.

Hexashift s 24x24 brzine ima najbolji prenos maksimalne snage sa motora na točkove, odnosno omogućava optimalno prilagođavanje odnosa prenosa potrebnoj vučnoj snazi. Novi Hexashift menjači imaju mogućnost i limitiranja maksimalnih brzina za određene potrebe (poljske radove ili transport) kako bi se smanjila potrošnja goriva. Ovako tempomatom podešenu konstantnu brzinu rada održavaju čak i pod promenljivim uslovima opterećenja.

Ovaj poluautomatski menjač zahvaljujući preklapanju prenosa snage u međubrzinama daje praktično glatko menjanje brzina bez trzaja. Smart Stop funkcija omogućava ponovno pokretanje traktora nakon zaustavljanja jednostavnim otpuštanjem kočnice, bez upotrebe kvačila.

Udobnost vožnje

Izbor je, dakle i Cematic, Claasova verzija kontinuirano promenljivog menjača, koji pruža maksimalnu udobnost i efikasnost tokom vožnje uz nisku potrošnju goriva i svestranost u svim primenama. Inače, ovaj automatski menjač je standardni za najjači model 660.

Maksimalnu udobnost vožnje će osim bezstepenog menjača, obezbediti i novo ogibljenje prednje osovine Claas Proactiv koji zahteva minimalno održavanje.

Paket Cebis opreme (Fotot: Claas)

Na raspolaganju su tri Claasove konfiguracije upravljanja odnosno CIS, CIS+ i Cebis paketi opreme. Za ovaj poslednji, koji nudi funkcije od upravljanja CMS-om do kontrole priključnih uređaja, se odlučuju poljoprivrednici koji traže nešto opremljenije traktore, uglavnom preko EU fondova. Ali, najčešći izbor je standardna oprema CIS paketa s jednobojnim 7-inčnim ekranom i automatskim funkcijama, koja u potpunosti ispunjava sve zahteve korisnika traktora kao radnih mašina.

Bogata ponuda izbornih opcija

Kao dodatnu opremu poljoprivrednici imaju mogućnost izbora i jače verzije hidraulične pumpe, različit broj pari hidrauličnih izvoda, spoljne kamere za bolji pregled rada priključaka, manuelni ili automatski klima-uređaj, četiri vrste sedišta, kožne upravljače, bluetooth radio prijemnike koji olakšavaju komunikaciju, pakete LED svetala prijatnijih za dugoročni rad u polju, navigaciju i još neke 'sitnice' koje čine veliku razliku.

Claas je jedan od prodavaca poljoprivredne mehanizacije kod koga oprema traktora nije uslovljena paketom, kao kod drugih, tako da kupac može da bira posebno bilo koju od stavki. To praktično znači da možete da imate najsiromašniji traktor u opremi sa na primer najjačom hidrauličnom pumpom.

Upravo je ovakav paket opreme definisan kao standard Ariona 630 - Claasovog modela i našeg traktora meseca.

Traktor namenjen ratarima i stočarima

Arion 630 sa svojih 165 konjskih snaga je najpogodniji za gazdinstva od 100 do 300 ha. Od opreme može da se dobije 50-kilometarski menjač izuzetno koristan u transportu, tri para hidrauličnih izvoda i ISOBUS utičnice pogodne za priključivanje svih modernijih priključaka, rasipača, sejalica i drugih.

Opremljen i za prednja i za zadnja priključna oruđa (Foto: Jerković d.o.o.)

Takođe, jedna od stavki je sve traženiji prednji hidraulik nosivosti tri tone, jer poljoprivrednici žele da u jednom prohodu odrade što više radnih operacija, pa im trebaju radni organi i na prednjoj i na zadnjoj strani traktora. Svakako, da se može opremiti i s prednjim utovarivačem, pa je zapravo višenamenski traktor, pogodan i za ratarska i za stočarska gzdinstva.

Standardno je opremljen Hexashift menjačem i 110 litarskom load sensing hidrauličnom pumpom koja se može "nositi“ sa svim savremenim priključcima.

Obavljanje noćne setve sa velikom preciznošću

Najčešće kao "šlag na torti" ljudi vole da priuštite vazdušno sedište i automatsku klimu. A dalja nadogradnja na to bi bili sve traženiji autopiloti koji omogućavaju rad nezavisno od vremenskih prilika. Tako na primer kada je optimalna vlaga zemljišta u ponoć, poljoprivrednik sa ovim sistemima za navođenje bez problema može da odradi i noćnu setvu s preciznošću od +/-2 cm, praktično 48 sat bez stajanja, pri čemu umor i koncentracija operatera neće biti faktor ograničenja kao do sada.


Foto prilog


Tagovi

Claas Arion 630 Traktor Motor Stage V Traktor


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/