Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti kukuruza
  • 24.06.2018. 13:00

Crvenilo kukuruza može da smanji prinos od 40% do 90%

Osim kukuruza, fitoplazma parazitira i duvan, krompir, paradajz, papriku, patlidžan, cikoriju, grašak, pšenicu.

Foto: Senka Mišković
  • 1.885
  • 104
  • 0

Crvenilo kukuruza mogu da izazovu različiti patogeni, kao i nepovoljni vremenski uslovi ili nedostatci mikro i makro elemenata. Ipak, dokazano je da je glavni prouzrokovač stolbur fitoplazma (Candidatus Phytoplasma solani), a cikada (cvrčak) Reptalus panzeri vektor prenosilac. Osim kukuruza, ova fitoplazma parazitira i duvan, krompir, paradajz, papriku, patlidžan, cikoriju, grašak, pšenicu, a od korovskih biljaka najčešće divlji sirak, poponac, koprivu i tatulu.

Odrasli insekt se hrani listovima 

Reptalus panzeri ima jednu generaciju godišnje. Imago je prisutan od sredine juna do kraja jula. Odrasli insekat se hrani listovima kukuruza i vrši zarazu. Krajem jula i početkom avgusta ženke polažu jaja u zoni korena kukuruza. Krajem avgusta i početkom septembra dolazi do piljenja jaja i pojave larvi koje se hrane korenom kukuruza do polovine oktobra. 

Crvenilo kukuruza
Odrasli insekt se hrani listovima, a larve korenom

Simptomi crvenila kukuruza

Simptomi su prvi put opisani u Banatu 1957. godine. Javljaju se krajem jula i početkom avgusta, kada dolazi do pojave crvenkasto-ljubičaste boje na glavnom lisnom nervu u zoni klipa. Zatim se crvenilo širi na list, rukavac lista i stablo. "Zaražene biljke zbog prekida dovoda iz sprovodnih snopića ranije sazrevaju, smanjuje se nalivanje zrna te su zrna svenula, nenalivena i smežurana. Prinosa kukuruza može da bude manji od 40% do 90%", napominje dipl.ing Senka Mišković iz PSS Sremska Mitrovica.

Mere suzbijanja crvenila kukuruza

Da bi se sprečila ova pojava, potrebno je suzbijati korove kako u parceli, tako i na uvratinama, kanalima, poljskim putevima. Pojedine korovske vrste predstavljaju prirodni rezervoar ove fitoplazme.

Suzbijanje korova u kukuruzu nakon nicanja

Potrebno je izbegavati setvu pšenice posle kukuruza na parcelama gde su primećeni simptomi crvenila. Hemijske mere za suzbijanje vektora nisu pokazale dovoljnu efikasnost.


Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Senka Mišković Crvenilo kukuruza Cvrčak Reptalus panzeri Suzbijanje korova


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u