Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet pšenice
  • 21.01.2020. 17:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Da li je domaća pšenica zaista lošeg kvaliteta?

Vlada Srbije donela je Uredbu o uvozu pšenice bez carine, do 30. aprila jer mlinari veruju kako domaće žito nije dovoljno dobrog kvaliteta.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 680
  • 177
  • 0

Vlada Srbije donela je Uredbu o uvozu pšenice bez carine, do 30. aprila, na zahtev mlinara i konditora, koji su potrebu za kupovinom pšenice sa stranih tržišta obrazložili tvrdnjom da domaća nije dovoljno kvalitetna za njihove potrebe.

Uredba je tek stupila na snagu pa se za sada ne zna koliko bi međunarodne pšenice moglo da uđe u državu. Prvi pokazatelji govore da mlinari ne žure sa kupovinom, neki imaju izvesne zalihe, ali napominju da se nisu dovoljno obezbedili do nove žetve dok drugi navode da će pšenice imati sve dok ne dođe novi rod. 

Domaća potražnja na stranom tržištu?

Kompanija "Don Don", najveća u domaćoj pekarskoj industriji, godišnje umesi 100.000 tona hleba i dnevno samelje 350 tona brašna i za sada, prema rečima Siniše Ivanića, neće kupovati pšenicu na stranom tržištu, ali potraživaće je tamo, ukoliko domaća ne bude kvalitetnog roda.

"Za sada imamo prelazne zalihe, ali ne u dovoljnim količinama da budemo bezbrižni do nove žetve", naveo je Ivanić.

Dodaje da trenutno gledaju na cene jer je u inostranstvu pšenica skuplja nego kod nas, a  sa druge strane, tu su i troškovi prevoza.

"Zbog tih troškova, realno je očekivati da žito kupimo u Mađarskoj, koja nam je najbliža, s tim što je kod Mađara cena pšenice različita po regionima, razvrstana je po klasama pa svaka ima svoju cenu i trenutno je 23 dinara kilogram", objašnjava Ivanić.

"Žita Srbije" ne očekuju veći uvoz

Predrag Đurović iz "Žitounije" kaže da strana pšenica nije ništa bolja od domaće već da je naša još i jeftinija pa, ukoliko se bude kupovala van zemlje, uz troškove transporta uvoznici mogu da prođu skupo i takvo trgovanje im se, smatra, može odraziti na poslovanje kompanija.

Direktor udruženja "Žita Srbije", Vukosav Saković,  istakao je da ne očekuju značajni uvoz pšenice zbog toga što je strana skuplja od domaće.

"Ureba je doneta na zahtev mlinarske i konditorske industirije, koje su uvoz tražile da bi se obezbedile i ne bi došle u situaciju da prekidaju proizvodnju zato što na domaćem tržištu nemaju od koga da kupe kvalitetnu pšenicu", kazao je Saković. 

Iz Agrarane komore veruju da Uredba ima dobru stranu

Prema rečima Nenada Manića iz Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije, Uredba će, nesumnjivo, spustiti cenu domaće pšenice, kojom ratari nisu bili zadovoljni još tokom žetve. Međutim, Manić kaže da će uredba imati i dobru stranu jer bi trebalo da kod poljoprivrednika probudi svest o tome da konačno počnu da seju deklarisano seme, biraju sorte koje daju dobre prinose i u potpunosti primenjuju agrotehniku, odnosno da između kvantiteta i kvaliteta, uvek biraju kvalitet, prenosi Dnevnik.rs

"U ovoj žetvi bilo je dosta pšenice na granici između stočne hrane i one za ljudsku upotrebu, ali kakve god da su bile vremenske neprilike, kvalitet je bio lošiji i zbog lošeg semena", kazao je Manić.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Uvoz pšenice Mlinari Domaće žito Siniša Ivanić Predrag Đurović Vukosav Saković Žita Srbije Nenad Manić Agrarna komora


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.