Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 11.03.2016. 14:30

Da li se oporavlja tržište roba primarnog agrara?

Na novosadskoj berzi ostvaren najveći nedeljni promet u poslednjih šest meseci. Finansijska vrednost prometa robe od 3.425 tona robe iznosila je 66.569.250 dinara.

  • 383
  • 18
  • 0

Promet od 3.425 tona robe koliko je realizovano u protekloj nedelji, je najveći nedeljni promet ostvaren na novosadskoj berzi u poslednjih šest meseci. Mali broj kupoprodajnih ugovora velikih pojedinačnih lotova ne ukazuje da je tržište definitivno izašlo iz krize, ali uz sve ostale okolnosti na svetskom tržištu, koje karakteriše blagi oporavak cena žitarica i uljarica, daje za pravo razmišljanju o nekim pozitvnim pomacima na tržištu roba primarnog agrara.

Finansijska vrednost prometa je iznosila 66.569.250 dinara. Podaci o količinskom obimu i finansijskoj vrednosti prometa u nedelji za nama desetostruko su veći od upoređujućih podataka iz prethodne nedelje.

Cena pšenice i dalje u padu

Pšenica je svoj višemesečni strmoglavi pad nastavila i protekle nedelje kada se cena zaustavila na novom sezonskom minimumu od 17,16 din/kg ( 15,60 bez PDV). U odnosu na cenu iz prethodne nedelje to je pad od 1,27%. Ovaj novi pad cene skoro je potpuno izjednačio cenu hlebnog zrna i kukuruza. Poslednji put ovaj tržišni ekstrem smo imali 2010. i 2013. godine, ali u vreme žetve pšenice, kada je cena ove robe sezonski najniža. U takvim slučajevima, trenutak izjednačavanja cena ove dve robe po pravilu predstavlja donju granicu cenovnog pada pšenice, jer tada cena kukuruza jednostavno "ne dozvoljava" dalji pad cene pšenice, s obzirom da tada kukuruz konkuriše pšenici na tržištu stočne hrane i zaustavlja njen dalji pad. Primetan rast cena pšenice na svetskim berzama u proteklim danima mogao bi još samo dodatno da utiče na zaustavljanje tržišnog ponora pšenice na srpskom tržištu.

Najviše se trgovalo kukuruzom

Kukuruzom se protekle nedelje količinski najviše trgovalo na Produktnoj berzi, ali to je bio kupoprodajni aranžman sa odloženom isporukom i odloženim plaćanjem, pa cena nije po standardima novosadske berze kao referentna cena. Ipak pomenimo da je pod uslovima odloženog plaćanja i isporuke kukuruz plaćen od strane kupca po ceni od 15,50 din/kg bez PDV.

Soja doživela blagi cenovni preporod

Soja je u proteklom nedeljnom periodu imala svoj blagi cenovni preporod. Posle najniže sezonske cene u prethodnoj nedelji od 36,70 din/kg bez PDV, ova roba je u nedelji za nama startovala sa cenom od 37,50 din/kg, da bi se tokom nedelje trgovalo po ceni od 39,00 din/kg i na kraju po ceni od 38,00 din/kg. Prosečna cena trgovanja je iznosila 42,10 din/kg ( 38,27 bez PDV), što je rast u odnosu na prethodnu nedelju od 4,28%.

Za razliku od skromnog prometa prethodne nedelje, ovonedeljno trgovanje na Produktnoj berzi donelo je znatan skok obima trgovanja uz učešće sve tri bitne komponente Prodex-a u strukturi prometa: pšenicu, kukuruz i soju. I pored ovonedeljnog pada cene pšenice, zahvaljujući značajnijem rastu cene soje, Prodex na današnji dan beleži blagi rast u odnosu na prošli petak, za 0,09 indeksnih poena, odnosno beleži aktuelnu indeksnu vrednost od 197,14 indeksnih poena.

Svetska kretanja

Novi izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede nije doneo nikakvo veliko iznenađenje. Svetske zalihe pšenice su smanjene za oko 1 mil. t. na 237,59 mil. uglavnom zbog korekcije proizvodnje za Indiju i Australiju. Kod kukuruza je najznačajniji pad proizvodnje u J. Africi, ispod očekivanog nivoa, i iznosi 6,5 mil. tona, što bi moglo da dovede do uvoza od 3,5 mil. tona. Svetske zalihe su procenjene na 207 mil. naspram prošlomesečnih 208,8 mil. Usled isticanja fjučersa, fondovi su zatvarali svoje kratke pozicije, što je dovelo do rasta cena na čikaškoj berzi. Tako je martovski fjučers na pšenicu poskupeo za 4,01%, a na kukuruz za 2,49%.

Kod soje je kineski uvoz, prema procenama Američkog ministarstva poljoprivrede, korigovan na 82 mil. tona, naspram 80,5 prošlog meseca. Svetske završne zalihe su smanjene na 78,9 mil. sa 80,4 mil. kolika je bila procena prošlog meseca. Soja je u Čikagu skuplja za 2,97% u odnosu na kraj prošle nedelje, a sojina sačma za 3,13%. Proizvodnja u Evropi je prema američkom ministarstvu poljoprivrede procenjena na 158,46 mil. tona u odnosu na prošlomesečnu procenu od 157,98 mil. Obilne zalihe su i ove nedelje vršile pritisak na cene fjučersa na žitarice. U Budimpešti je fjučers na pšenicu pojeftinio za 0,42%, dok je kukuruz skuplji za 1,96%. U Parizu je pšenica sa majskom isporukom skuplja za 0,16%, a cena kukuruza je niža za 0,16%.

Foto:bigstockphotos.com; geargodz


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Cene žitarica Svetsko tržište Prodex Pšenica Soja Kukuruz Berzanski ugovori


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/