• Regenerativna poljoprivreda
  • 06.05.2018. 15:00

Divlja raž kao pokrovni usev pred setvu kukuruza, suncokreta i soje

Saznajte zašto je divlja raž odličan zaštitni pokrovni usev u no till obradi zemljišta.

Foto: Pixabay / Arcaion
  • 1.015
  • 74
  • 0

Regenerativna poljoprivreda predstavlja konstantno gajenje zelenih useva u simbiozi sa kulturama koje inače gajimo. Suština je da zemljište nije golo ni jedan dan. Često se sreće termin "cover crop", odnosno zaštitni pokrovni usev. U ovu svrhu može da se koristi divlja raž.

Njena funkcija je zaštita, a kada se povalja, postaje malč, koji će sprečiti evaporaciju vlage, kada temperature budu izuzetno visoke. U no till načinu obrade, raž omogućava biološku obradu zemljišta, jer korenov sistem raži, koji je najjači, obavlja obradu na dubini od 40 do 50 centimetara. Treća funkcija je zelena masa, koja se unosi u zemljište, što je posebno važno tamo gde je opao humus. 

Kako izgleda zemljište nakon raži i zbog čega nije potrebna priprema pred setvu kukuruza i suncokreta, kao i kako smanjiti zaštitu soje, saznajte u videu:


Povezana biljna vrsta

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u severnim krajevima gde druge žitarice slabo uspevaju ili se uopšte ne mogu odgajiti. U našim uslovima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Pročitaj više »

Tagovi

Raž Pokrovni usev Cover crop No till obrada Branimir Popov Setva


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Dr Agro

Sterijina 117, 26300 Vršac, Srbija
tel: 0658889906, e-mail: emaildragro@gmail.com web: http://www.dragro.org/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce Najlepši osećaj je otići u baštu i ubrati povrće, koje je plod tvog truda a nagrada prir... Pročitaj celu belešku »