Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja
  • 02.06.2015. 17:15

Dobar rod, niska cena pšenice

Iz Žita Srbije poručuju da poljoprivrednici u žetvi mogu da očekuju 130 €/t + PDV. Paori kažu da tek sa prinosom od 6 t/ha i cenom preko 20 din/kg mogu očekivati malu zaradu.

  • 346
  • 91
  • 0

Na oglednom dobru Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim Šančevima, održan je Dan polja. Bila je to prilika da se poljoprivrednici upoznaju sa novostvorenim sortama pšenice i drugih strnina kao i uljane repice.

Ono što je na mesec dana pred žetvu izvesno, jeste dobar rod, ali niska otkupna cena.

Visina prinosa u zavisnosti od lanjske setve

Pšenica se nalazi u fenofazi intenzivnog nalivanja zrna. Stručnjak Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Nikola Hristov kaže da će visina prinosa hlebnog zrna zavisiti od vremena lanjske setve.

Nikola Hristov
Nikola Hristov, stručnjak

Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

"Ječam je u završnoj fazi nalivanja zrna, a pšenica je s obzirom na različitu dužinu vegetacije i različito vreme setve, nalazi se u fazi intenzivnog nalivanja zrna. Ukoliko dnevne temperature ne budu preko 30°C, i noćne preko 20°C u dužem periodu, neće doći do značajnijeg opadanja prinosa. Oni usevi koji su posejani u optimalnom agrotehničkom roku će dati dobar prinos. Oni usevi koji nisu posejani na vreme, neće dati dobar rod, bez obzira na kišu koja je popravila stanje useva. Ono što je propušteno jesenas, neće moći ničim da se nadoknadi. Žetva ječma će početi za dve nedelje, znači sredinom juna, a najraniju pšenicu ćemo žeti u trećoj dekadi juna", kaže Hristov.

Velike zalihe uticaće na niže cene pšenice

Vukosav Saković
Vukosav Saković, Žita Srbije

Vukosav Saković iz Žita Srbije, nema dobre vesti za poljoprivrednike. On kaže da je ovo već treća godina sa rekordnim rodom pšenice u svetu, što je stvorilo velike zalihe, pa prema tome ni proizvođači kod nas ne mogu da očekuju cenu pšenice kojom bi bili zadovoljni. "Maksimalna cena koju mi u izvozu u ovom trenutku možemo dobiti je 140€/t na Dunavu, a na to treba dodati 10 € troškova izvoza. Realna cena je 130 €/t, normalno bez PDV-a. Proizvođači mogu očekivati tu cenu sa PDV-om. To je sve što se može obećati u vezi sa cenom, kada je u pitanju početak nove žetve. Žetva u svetu traje 12 meseci. Cena na duže staze biće formirana krajem jula", kaže Saković.

Iako se godinu dana govorilo o otkupu pšenice prema kvalitetnim grupama, čini se da i ove godine neće biti ništa od toga.

Proizvođači nezadovoljni najavom nižih cena

Miomir Crveni
Miomir Crveni, proizvođač pšenice iz Turije

Najavljena niska cena pšenice brine proizvođača pšenice u Turiji, Miomira Crvenog koji tu žitaricu gaji na 30 hektara. "Sa sortama Instituta za ratarstvo i povrtarstvo sam rođen i živim do današnjeg dana. Lepo iskustvo, takođe i prinosi. Gajim Zvezdanu, Simonidu i Rapsodiju. NS Ilinu i NS Diku po prvi put. Da budem iskren, površine pod pšenicom smanjujem. Ne zbog prinosa, nego zbog cene. Tek sa prinosom od 6 t/ha i cenom preko 20 din/kg možemo očekivati malu zaradu", objašnjava Crveni.

Žetva ječma očekuje se za dve nedelje, dok će poslednjih dana juna početi žetva najranijih sorti pšenice. Sada je najvažnije da u dužem periodu ne bude dnevnih temperatura viših od 30 stepeni i noćnih viših od 20, što bi moglo da se negativno odrazi na prinose.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Otkupna cena Pšenica Žetva ječma Prinosi Nikola Hristov Vukosav Saković Miomir Crveni Uljana repica Dani polja Nalivanje zrna Institut za ratarstvo i povrtarstvo Lanjska setva Rimski Šančevi Turija


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."