Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 03.07.2023. 13:30
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Banatsko Karađorđevo

Drastično veći učinak uz kratku tanjiraču LEMKEN Rubin 10

Kupovinom kratke tanjirače LEMKEN Rubin 10/300 Miroslav Mihić iz Banatskog Karađorđeva tvrdi da je drastično povećao učinak obrade. Radi na većim brzinama, uz manju potrošnju goriva i veći kvalitet obrade zemljišta.

Foto: LEMKEN
  • 2.397
  • 209
  • 0

Miroslav Mihić iz Banatskog Karađorđeva na oko 350 hektara obradive površine uzgaja pšenicu, kurkuruz, suncokret i uljanu repicu.

Koliko je važna pouzdana poljoprivredna mehanizacija, ne treba posebno objašnjavati, ali iskustva poljoprivrednika mogu poslužiti kao odličan reper onima koji žele da unaprede svoj posao i svoju proizvodnju.

Vodeći se upravo ovom logikom, Mihić je pre dve godine rešio da nabavi kratku tanjiraču LEMKEN Rubin 10/300, nakon što se iz prve ruke uverio u njen kvalitet obrade zemljišta.

"Moj prijatelj Milan Šepa je tu tanjiraču kupio godinu dana pre mene i dao mi je na probu za ljuštenje strnjišta, predsetvenu pripremu i setvu uljane repice. Do tada smo imali model tanjirače koja ima diskove u obliku slova V, a LEMKEN Rubin 10/300 ima položaj diskova u obliku slova X. Ona je tako napravljena da može da meša žetvene ostatke", objašnjava naš domaćin.

Prvo je od prijatelja pozajmio na probu

Kada je pretprošle godine završio sa žetvom pšenice, stotinak hektara je pokosio sa ovom mašinom i bio je oduševljen rezultatom, radom i mešanjem žetvenih ostataka.

"Izbegavamo paljenje žetvenih ostataka, gledamo da sve što je bilo na njivi ostane, kako bismo podigli nivo humusa u zemlji, a samim tim i kvalitet obradivog zemljišta", ističe Mihić.

Nema kosu vuču

Osim za ljuštenje strnjišta kada se skine pšenica, Mihić kratku tanjiraču LEMKEN Rubin 10/300 koristi i za pripremu suncokretišta za naredni krug setve pšenice, kao i za tanjiranje kukuruzišta nakon skidanja useva, kako bi izbegli da im neko zapali parcelu.

"Kako kombajn pokupi kukuruz sa njive, tako drugi traktor ide sa kratkom tanjiračom i radi tanjiranje kako bi izmešao za zemljom žetvene ostatke, da ne bi moglo da dođe do paljenja. Samim tim, sprečavamo odnošenje žetvenih ostataka sa parcele. Ova mašina nam odradi kompletnu površinu koju obrađujemo i bez premca je", pojašnjava naš sagovornik.

Rubin 10 napravljen u X verziji nema kosu simetriju, ne vuče mašinu levo ili desno u odnosu na traktor. Diskovi su tako napravljeni da omogućavaju tanjirači da proizvodi simetrične sile na obe strane, ne sudaraju se, već rade celom širinom.

Za razliku od svih drugih kratkih tanjirača, Rubin 10 ima dva napadna ugla tanjira. Jedina je koja može da radi na dubini do 15. Upravo ovi faktori omogućavaju da se zemlja bolje izmeša, posebno pri velikim brzinama, prevrće, homogenizuje i pakuje.

Veća radna brzina, bolji kvalitet obrade

Kratka tanjirača LEMKEN Rubin 10/300 nije zahtevna za održavanje. Njeni ležajevi su zatvoreni i ne zahtevaju podmazivanje, sve je hermetički zatvoreno.

"Naš jedini posao je da je operemo kada završimo jednu kulturu, kako bismo sa nje uklonili prašinu i ostale materije. Nema nikakvog održavanja, što nam olakšava proceduru proizvodnje", kaže Mihić.

Nije zahtevna za održavanje

Pre nego što su nabavili Rubin 10/300, koristili su tanjiraču koja je bila lakša i zahtevala je sporiju radnu brzinu, jer na većim brzinama nije postizala kvalitet rada kakav se očekuje. Samim tim potrošnja goriva je bila veća, a učinak daleko manji.

"Kupovinom ove mašine povećali smo učinak, samim tim što radimo sa većim brzinama. Ona je tako napravljena da što su brzine veće, bolje radi i meša zemlju. Smanjili smo potrošnju goriva i sada nam treba od pet do osam litara po jednom hektaru, pri radnoj brzini od 13 do 16 kilometara na čas", ističe Miroslav.

Teško zemljište obrađuje kao iz šale

Za ovu tanjiraču naš sagovornik koristi traktor jačine 175 konjskih snaga i to je optimalan odnos, s obzirom da je mašina teška više od dve i po tone.

"To je agregat traktora koji može komotno da radi sa njom, da je nosi i postigne odgovarajuću brzinu da bi ona mogla da pokaže sve šta može. Zemlja koju mi obrađujemo je ritska crnica, takvo zemljište je teško za obradu. Ova tanjirača odgovara bukvalno svakom izazovu, zato što se ona kod nas pokazala perfektno, a tek kod lakših zemljišta verujem da radi još bolje", kaže on.

Učinak drastično skočio

Porodica Mihić u svom posedu ima dva LEMKEN vario pluga "Juwel 7" sa tri i "Juwel 8" sa četiri brazde. Kompanija LEMKEN je od samog starta opravdala njihovo poverenje i novac koji su uložili u kupljenu mehanizaciju, zbog čega planiraju da na jesen nabave još jednu mašinu.

Još jedna LEMKEN mašina u njegovoj kolekciji (Foto: Miroslav Mihić)

"Odlučili smo se za LEMKEN zato što smo videli kvalitet materijala, uverili smo se u princip i efikasnost rada njihovih mašina. Pojačali smo kvalitet i brzinu obrade, učinak nam je drastično skočio. Nikada nam nijedan šraf nije pukao, a kvalitet oranja je neprevaziđen. Na jesen planiramo da uzmemo gruber LEMKEN Karat 9, koji ćemo koristiti za predsetvenu pripremu uljane repice i za dopunsku obradu podrivanja", zaključuje Mihić.

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Tagovi

Lemken Kratka tanjirača Rubin 10/300 Miroslav mihić Banatsko karađorđevo


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612