Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duvan
  • 18.12.2021. 16:00

Fitosanitarna inspekcija će dronovima suzbijati nelegalne zasade duvana

Inspektori fitosanitarne inspekcija će znatno efikasnije nadgledati zasade duvana širom Srbije čak i tamo gde je otežan nadzor zbog veličine parcela ili konfiguracije terena.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 250
  • 103
  • 0

Fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donirana su četiri drona i prateća oprema koje će inspektori koristiti za suzbijanje nelegalne proizvodnje duvana, kao i za druge poslove iz svoje nadležnosti.

Vrednost donacije je blizu 1,2 miliona dinara, a uz pomoć ovih dronova, inspektori fitosanitarne inspekcija će znatno efikasnije nadgledati zasade duvana širom Srbije čak i tamo gde je otežan nadzor zbog veličine parcela ili konfiguracije terena.

Dronovi, koje je donirala kompanija "Japan Tobacco International" (JTI), koristiće se za vazdušni nadzor zasada duvana, kao i drugih poljoprivrednih kultura, čiji nelegalni uzgoj nanosi štetu budžetu i državnoj agrarnoj politici.

Policija otkrila nelegalan zasad duvana u okolini Šapca

Državni sekretar Ministarstva Senad Mahmutović je rekao da je u sektoru proizvodnje duvana ova tema posebno zanimljiva, jer se radi o proizvodnji koja je kontrolisana i u tom smislu rad inspekcije na terenu je stalan.

"Koliko je to značajan segment našeg rada govori i podatak, za tekuću godinu, da smo zahvaljujući sprečavanju ilegalne proizvodnje duvana na više od 80 hektara sprečili da budžet Republike Srbije bude oštećen u iznosu od 1.354.860.000 dinara ili 11,58 miliona evra po osnovu sprečenog izbegavanja plaćanja akcize i PDV-a na rezani duvan koji se mogao proizvesti na ovim površinama", naglasio je Mahmutović.

U poslednjih pet godina uništeno je 793 tona nelegalno uzgojenog duvana, dok je količina nelegalnih zasada duvana smanjena za 90 odsto, čime je sprečena potencijalna šteta za budžet od čak 453 miliona evra, rekao je direktor korporativnih poslova i komunikacija Japan Tobako Interancional za Zapadni Balkan Goran Pekez


Povezana biljna vrsta

Duvan

Duvan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Duvan Kontrola Inspekcija Dronovi Senad Mahmutović Goran Pekez


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...