• Proizvodnja žitarica
  • 28.06.2020. 15:00

IGC prognoza: Svet očekuje povećanje proizvodnje pšenice i kukuruza

Osim pšenice, i svetska proizvodnja kukuruza nadmašiće očekivanja. Prema najnovijim podacima Veća, ona bi trebalo da bude 1,2 milijarde tona.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 116
  • 7
  • 0

Međunarodno veće za žitarice (IGC) povećalo je svoju procenu svetske proizvodnje pšenice i kukuruza za 2020.-2021. godinu. Tako bi prema zadnjim predviđanjima ukupna proizvodnja žitarica bila 2,23 milijarde tona, što je povećanje od sedam miliona u odnosu na prethodne podatke.

Proizvodnja kukuruza nadmašiće očekivanja?

Prema najnovijem izveštaju prinosi pšenice bi mogli da budu 768 miliona tona, što je za šest miliona tona više u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, poboljšali su izglede proizvodnje u Australiji zahvaljujući obilnoj kiši. Prema prognoziranim pokazateljima, ta bi zemlja mogla da ima prinos od 26,2 miliona tona, što je znatno iznad 15,2 miliona u prethodnoj godini.

Osim Australije i u Kini bi se mogla ostvariti veća proizvodnja. Prinosi bi tamo mogli da budu 135 miliona tona, što je za oko dve milione tona više u odnosu na prethodnu sezonu.

Raste svetska proizvodnja, potrošnja i snabdevanje pšenicom?

Osim pšenice i svetska proizvodnja kukuruza nadmašiće očekivanja. Prema najnovijim podacima Veća, ona bi trebalo da bude 1,2 milijarde tona, a kako su predviđene zalihe više nego dovoljne da ispune potražnju, očekuje se prvo stvaranje globalnih rezervi u četiri godine.

Iako je žetva soje u 2019. godini u Indiji, SAD-u, Kanadi i Argentini bila nešto manja od planirane, u Veća su pozitivni i smatraju kako će svetska proizvodnja biti 364 miliona tona u 2020.-2021. godini što je malo više od prethodne projekcije od 363 miliona tona.

Lošija prognoza za EU

IGC je, međutim smanjio prognozu za Evropsku uniju, a kao razlog naveli su suvo proletno vreme koje je smanjilo potencijalne prinose.

Tako će proizvodnja u svim zemljama članicama, isključujući po prvi put Veliku Britaniju biti 128,4 miliona tona, što je pad u odnosu na prethodnu projekciju od 131,7 miliona tona.


Tagovi

IGC Proizvodnja Prinos kukuruza Prinos pšenice Australija Prinos soje Prognoze Žitarice Evropska unija


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva se bliži ... #pšenica #kukuruz #suncokret