Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kanabis ruderans
  • 07.10.2018. 09:00

Industrijska konoplja sve više se uzgaja u Vojvodini

Konpolja ne zahteva mnogo ulaganja i isplativa je. Zbog toga je mnogi uzgajivači smatraju visokoprofitabilnim i perspektivnim usevom.

Foto: Wikimedia / D-Kuru
  • 2.442
  • 111
  • 0

Industrijska konoplja sve je zastupljenija na oranicama u Vojvodini. Sever Srbije je nekada i bio veliki proizvođač konoplje za vlakna. Danas prednjači  Zapadnobački okrug, u kome se konoplja gaji na oko 25 hektara za potrebe prerade u daljoj prehrambenoj, građevinskoj i kozmetičkoj industriji.

Visokoprofitabilna biljka

Konpolja ne zahteva mnogo ulaganja i isplativa je. Zbog toga je mnogi uzgajivači smatraju visokoprofitabilnim i perspektivnim usevom. Skinuta sa parcela, suši se, nakon čega se skida seme i cvet, dok se stabljika koristi za izradu briketa za grejanje. Sama vrednost dobijenih proizvoda je do 20 puta veća.

"Ima oko 60.000 potencijalnih proizvoda iz konoplje. Od nje se izrađuju cigle, koje su otporne na zemljotrese, jer su gipke, takođe koristi se kao materijal za proizvodnju aviona, automobila, za kancelarisjki materijal. Zatim imamo ulje od konoplje, kreme koje su lekovite i još mnogo toga što se u svetu koristi", rekao je za RTV Džon Bosnić, predstavnik grupe investitora na plantaži konoplje u Srpskom Miletiću.

Legalno gajenje kanabisa uz dozvolu

Kanabis ruderans na vojvođanskim oranicama

Najveći svetski proizvođači konoplje su Rusija, Kanada i Kina. Uzgajaju je i druge zemlje u okruženju. Vrsta koja se uzgaja u Zapadnobačkom okrugu je kanabis ruderans (Cannabis ruderans). Najvažniji deo biljke je cvet, u kome postoji najveći procenat CBD, koji se smatra lekovitim. THC sa procentom od 0,005 je zanemariv i gubi se u daljoj industrijoj preradi. Kako kažu radnici, nijedan posao nije lak, ali se za ovaj može reći da je solidan za rad.


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: - | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od pre oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao lekovita biljka za korištenje hašiša. Podstiče iz srednje Azije. Nastala je od... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Industrijska konoplja Džon Bosnić CBD THC Zapadnobački okrug


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer