Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2021
  • 22.11.2020. 07:30

Iz Claasa stiže Axion 960 CEMOS i kažu - najbolji softver za najbolji hardver

U fokusu novog Axiona je njegov "mozak" koji poljoprivredniku predstavlja "asistenta" za optimalno podešavanje postavki traktora da bi se iz njega izvukao maksimum. Savetuje kao lični trener, a uči u hodu, opisuju iz Claas-a ovaj "pametni" alat.

Foto: CLAAS
  • 167
  • 18
  • 0

"Kako poljoprivrednike dovesti na sledeći nivo? Uzmite najbolju zver na tržištu i dajte joj svež dah i mozak!", recept je to inženjera poznatog nemačkog proizvođača poljoprivrednih mašina CLAAS koji u ovogodišnjem izboru za najbolji evropski traktor ima Axion 960 CEMOS Stage V, finalista u kategoriji ratarskih traktora.

Svež dah štetnih gasova

A među najvažnijim odlikama ove 'zveri' je svakako 8,7 litarski motor Cursor 9 iz Fiat Powertrain radionice, varijabilne geometrije, sa šest cilindara, maksimalnom snagom 445 KS (na 1.800 o/min) i obrtnim momentom 1860 Nm (na 1.400 o/min). Zašto ima 'sveži dah'? Jer motor odgovara zahtevima Stage V normi emisije štetnih gasova zahvaljujući kombinaciji DOC  i SCRoF sistema. Ovaj traktor niske potrošnje goriva opremljen je CMATIC Only bezstepenskog ZF-ovom transmisijom kojom od minimalnih 0,05 do maksimalnih 50 km/h (na 1400 o/min motora) 'protrči' glatko, bez menjanja stepena prenosa. Najštedljiviji je u ekobrzini na 40 km/h sa 1.400 obrtaja motora.

Axion 960 ima HD prednju osovinu, CCLS pumpu (osetljivu na opterećenje) protoka 220 l/min, podizni kapacitet zadnje hidraulike 11.250 kg, a prednje 8.000 kg, tri do šest zadnjih elektronskih priključnih ventila, kao i hidrauličko uključivanje kardanskog vratila (zadnje brzine 540E/100 ili 1000E, a prednje 1.000 o/min).

Snažna hidraulika, dobra vuča, dobar raspored opterećenja... 

Ovaj finalista, maksimalne radne težine 18 tona, s međuosovinskim razmakom 3,15 metara, niskim težištem i odličnim rasporedom opterećenja za vuču (50/50 statički), dostupan i sa pneumaticima (sa 2.800 l/min AirFlow u sistemu regulacije pritiska), ali i s TerraTrac gusenicama, dobro je poznat još iz prošlogodišnjeg TotY izdanja.

Udobna kabina s suspenzijom u četiri tačke, pružiće prijatan radni ambijent zahvaljujući i CMOTION upravljačkom joystick-u ali i telematici, CEBIS-u, Isobusu, dve kamere...

Ali, u fokusu novog Axiona je 'mozak'!

Zver sa mozgom

"Dali smo traktoru najbolji softver za najbolji hardver!", istakao je Alistar Lamb, prodajni i marketing direktor Claas-a na onlajn predstavljanju svog kandidata članovima TotY žirija.

Vodili su se idejom da pomognu poljoprivrednom proizvođaču u, po njima, jednom od najvećih problema farmera - kako propisno podesiti podešavanje traktora da bi se iz njega izvukao maksimum.

"Puno je podataka koje poljoprivrednik mora da ima na umu pri donošenju odluka o podešavanju performansi traktora u kombinaciji sa priključnom mašinom, ali i radnim uslovima", pojašnjavaju u Claas-u i dodaju: "Zato je tu CEMOS!" Skraćenica je to za Claas electronic machine optimisation system odnosno sistem elektronske optimizacije mašine. I sad je sve jasno, jer samo ime puno toga govori.

Praktično, na CEBIS terminalu u posebnom CEMOS meniju farmer odgovorima na jednostavna pitanja prolazi tri faze podešavanja. Prvo, koje se odnosi na pripremu traktora još u dvorištu, kada na osnovu podataka o priključnoj mašini u i planiranom radnom zadatku sistem predlaže prilagođavanje radne težine (postavljanje tereta) i/ili podešavanje optimalnog pritiska u pneumaticima. Podaci će se prikupljati i tokom rada traktora i tako prilagođavati naredne preporuke.

Na CEBIS terminalu je poseban CEMOS meni 

U drugoj fazi ovaj 'asistent' sugerisaće podešavanje osnovnih postavki priključka na polju, korak po korak, dok je treća ustvari njihova optimizacija tokom samog rada. U ovoj trećoj fazi traktorista ima na raspolaganju izbor dve strategije: ili što bolja performansa zadatka (veći broj odrađenih hektara) ili efikasnost (što manja potrošnja goriva), na osnovu kojih će sistem bolje regulisati rad motora ili prenosa pa na kraju oceniti rezultat.

"CEMOS na jednostavan i razumljiv način objašnjava svaki korak. Savetuje kao lični trener, a uči u hodu", opisuju iz Claas-a ovaj 'pametni' alat i dodaju da su rezultati brojnih testiranja tog sistema pokazali da je primenom CEMOS-a poboljšana performansa (povećanje obrađene površine) odnosno smanjena potrošnja goriva i do 25 odsto.

"Veliki je to korak u revoluciji traktorske industrije, jer ovaj alat kao nijedan drugi uzima u obzir i traktor i priključak i druge spoljne faktore. Verujem da smo pomoću CEMOS-a poljoprivrednu proizvodnju podigli na viši nivo jer farmerima omogućuje kontrolu snage", zaključio je Lamb.


Tagovi

Toty digital Tractor of the Year Claas finalist Kategorija Ratarski traktor Traktor godine


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃