• Žitarice i uljarice
  • 05.02.2019. 14:00

Izvozom suncokretovog ulja Ukrajina zaradila preko 4 milijarde dolara

Ukrajina je u 2018. godini od izvoza suncokretovog ulja zaradila više od 4 milijarde dolara izvezavši skoro 56 megatona tog prehrambenog proizvoda. Od vesti sa tržišta žitarica treba izdvojiti da cene ruske pšenice i dalje rastu, da raste trgovinska razmena EU i Ukrajine, ali i da Belorusija povećava uvoz uljane repice.

Foto: Pixabay / mlmfotografias
  • 230
  • 33
  • 1

Kada je reč o izvozu prehrambenih proizvoda iz Ukrajine u 2018. godini treba istaći da je najizvoženiji proizvod bilo suncokretovo ulje. Kako je saopštio ukrajinski Odbor za izvoz hrane (UFEB), ta država je tokom prošle godine u inostranstvo isporučila 55,8 miliona tona ulja ostvarivši zaradu od 4,1 milijarde američkih dolara. S druge strane osim sunockretovog ulja koje je na prvom mestu u 5 poljoprivrednih proizvoda od čijeg izvoza je Ukrajina najviše profitirala ušli su još meso i prerađevine od živinskog mesa na kojima je zarađeno 507 miliona dolara, zatim šećer od šećerne repe - 217 miliona dolara, proizvodi od čokolade - 171 milon dolara, te pekarski proizvodi sa udelom od 153 miliona dolara. Ovome se mora dodati i podatak da je Ukrajina ušla u prvih pet najvećih svetskih izvoznika maslaca. Istovremeno, ukoliko se površine pod sojom ne smanje značajno, onda će taj izvozni proizvod ostati u prvih deset najizvoženijih u 2019. godini.

Ukrajinski poljoprivredni izvoz u EU porastao lane za 8,7 odsto 

Spoljnotrgovinski promet poljoprivrednih proizvoda između Ukrajine i zemalja Evropske unije je lane porastao za 11,4% u odnosu na 2017. godinu na 9 milijardi dolara, uključujući i 6,3 milijardi dolara izvoza iz Ukrajine. Kako je saopštilo ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede izvoz poljoprivrednih proizvoda u zemlje Unije i dalje raste. U 2016. godini on je iznosio nešto više od 4 milijarde dolara, u 2017. godini 5,8 milijardi dolara, a 2018. godine prelazi 6,3 milijarde dolara. Ta dinamika dokazuje uspeh sporazuma o slobodnoj trgovini između Ukrajine i Evropske unije u sektoru poljoprivrede.

Nastavljen rast cena ruske pšenice

Cene ruske pšenice su i tokom prošle sedmice nastavile trend rasta. Kako prenosi UkrAgroConsult, izvozne cene ruske mlinske pšenice zatvorile su nedelju trgovanja dodatnim rastom od 2-3 dolara po metričkoj toni. Taj rast rezultat je još slabijeg snabdevanja uz određeni rast tražnje iz Turske. Ovome treba dodati da su cene ruske pšenice dostigle najviši nivo u poslednje četiri godine, a njih najviše podstiču domaći faktori, među kojima se mora izdvojiti stabilno snabdevanje žitom u južnoj Rusiji, nespremnost domaćih proizvođača da prodaju žitarice po trenutnim cenama, koje se svakim danom povećavaju na domaćem tržištu, podižući istovremeno i izvozne cene.

Belorusija povećava uvoz uljane repice

Prema podacima Republičkog odbora za statistiku u Belorusiji, uvoz uljane repice u novembru 2018. godine dostigao je 36,5 hiljada tona, dok je prethodno zabeleženi vrhunac uvoza bio u avgustu iste godine kada je iznosio 34,4 kilotona. Prema pisanju UkrAgroConsult-a, rast kupovine je uglavnom vođen rastom prerađivačkih kapaciteta te uljarice u Belorusiji, dok je sva repica uvezena u novembru stigla iz Rusije.

Saudijska Arabija značajno povećala uvoz rumunskog ječma

Rumunija je u periodu jul-decembar u sezoni 2018/19. u inostranstvo isporučila 782 hiljada tona ječma, za 13% manje nego u istom periodu prošle sezone (897 kilotona). Prema podacima iz luka, ta zemlja je u decembru 2018. izvezla 13,36 hiljada tona ječma, 22% manje nego u istom mesecu 2017. godine. U decembru 2018. Kada je reč o uvoznicima Libia i Kipar su bile ključne destinacije za rumunski ječam, ali je iznenađujući podatak to što je izvoz u Saudijsku Arabiju čak za 43% veći u odnosu na prošlu sezonu.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz suncokreta Izvoz pšenice izvoz uljane repice Suncokretovo ulje Meso Ukrajina Rusija Belorusija Rumunija Izvoz Uvoz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čista parcela bez korova je važan preduslov za kvalitetan rod. Prisustvo semena korova se na otkupnim mestima pri prijemu ne utvrđuje posebno, već se izražava kao ukupan sadržaj nečistoća. Pšenica je specifična kultura u kojoj je njihovo pr... Više [+]