Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirak metlaš
  • 25.04.2019. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Janko Durgala: Sirak metlaš donosi solidnu zaradu

Poljoprivredni proizvođač iz Pivnica Janko Durgala ovih dana lagano završava setvene radove. Pored osnovnih ratarskih kultura soje i kukuruza na njegovim parcelama naći će se i sirak metlaš. Nekada mnogo zastupljeniji usev i sada dobija poverenje ovog ratara.

Foto: Rada Milišić
  • 747
  • 36
  • 0

Proizvodnja sirka metlaša nije skupa ni teška sve do završne faze, kada se sve obavlja ručno, te treba pripremiti dosta novca.

Poljoprivredni proizvođač iz Pivnica Janko Durgala ovih dana lagano završava setvene radove. Pored osnovnih ratarskih kultura soje i kukuruza na njegovim parcelama naći će se i sirak metlaš. Nekada mnogo zastupljeniji usev i sada dobija poverenje ovog ratara. Kako često ističe sirak metlaš gaji godinama unazad tradicionalno, a ovaj usev koji na jednom jutru da najmanje četiri tone mu gotovo svake sezone donese solidnu zaradu.

"Kukuruz sam posejao na 11 katastarskih jutara, a soju na 12. Predhodnih godina imao sam veće površine pod sirkom, 3 do 4 jutra, ali kako u završnoj fazi proizvodnje, kada se sirak seče treba dosta ručnog rada- angažovanja sezonskih radnika- ipak sam odlučio da smanjim površine te sam ga ovih dana zasejao na površini od jednog jutra. Odavno sam odustao od proizvodnje pšenice i šećerne repe zbog niskih cena i problema prilikom otkupa, ali je sirak svake godine na mojim njivama. To je kod nas tradicija", kaže Janko.

Sečenje, vezanje i utovar se rade ručno 

U proizvodnju sirka, kako tvrdi naš sagovornik, ne idu velika ulaganja, agrotehnika je kao kod proizvodnje kukuruza, seje se na razmak 7 do 8 cm, ne prihranjuje se, parcela mora biti čista od divljeg sirka, jer ga je nemoguće tretirati sa herbicidima. Za jedno jutro potrebno je 2,5 do 3 kilograma semena.

"Proizvodnja sirka nije ni skupa ni teška. Ratari odlično znaju tehnologiju proizvodnje. Sve lako ide do polovine avgusta kada je vreme za sečenje metlica. Uprkos razvoju tehnologije i usavršavanju mehanizacije ova faza rada se i dalje obavlja ručno tako da za taj završni posao treba obezbediti radnu snagu i dosta novca", kaže Janko.

Sirak se prvo povalja kako bi sutradan moga da se seče, a to se radi kako se radilo i pre sto godina: ručno, oštrim noževima ili srpovima. "Radna snaga mora biti vična ovom poslu. Da bi se sa jednog jutra posekao sirak, skupio u male snopove, povezao i utovario na prikolice potrebno je oko 25 radnika", kaže Janko.

U setvenoj strukturi i sirak metlaš

Veće nadnice za seču sirka 

On objašnjava da je seča sirka težak posao te su i nadnice za radnike do sada za 500 dinara bile veće od na primer nadnice koja se dobije za kopanje kukuruza. Skupljanje i vezanje metlica sirka takođe zahteva veštinu i spretnost radnika, koji po satu za ovaj posao dobije od 400 do 500 dinara. 

"Svi ratari koji su bar jednom sejali sirak znaju koliki je problem naći dobru ekipu. Radnici koji nemaju iskustva sa sečom sirka duže i teže rade i to značajno povećava troškove proizvodnje. Osim toga sirak se seče kada se beru maline i kada je dosta posla u povrtarstvu tako da su sezonski radnici svakodnevno na njivama i moramo dobro voditi računa da ih na vreme angažujemo i ugovorimo posao. Sada se govori o uvođenju markica te ne znam kako će sve to funkcionisati," kaže ovaj poljoprivredni proizvođač.

Po njegovim rečima u okolnim mestima Ratkovu, Seleči, Bačkom Petrovcu ima zanatskih radnji koje se bave proizvodnjom metli te ima mogućnost da odmah sa njive sirak proda, naravno ukoliko su potpuno suvi i metlica i zrno, te Boga mole, kako u šali kaže da tih dana ne padne ni kap kiše.

Sirak može i da se lageruje 

Mnogi proizvođači siraka koji ne žele odmah da ga prodaju, lageruju ga, te ga naknadno prodaju ali ga predhodno mašinski pripreme tako što se na posebnoj vršilici odvaja zrno od metlice.  Da i za taj posao treba dosta radne snage potvrđuje Durgala ističući da je u tom slučaju cena viša, ali ima i troškova. Metlica se prodaje metlarima, a zrno sirka se koristi kao stočna hrana te ga otkupljuju mešaone.

"Pretprošle godine cena sirka bila je oko 40 dinara, prošle 32. Bilo kako bilo ja ga svake godine zasejem, nekad više nekad manje. To su prve pare koje dobijem, a uvek mi služe da se pripremim za jesenje radove. Da nije problem sa radnom snagom sirkom bih sigurno zasejao mnogo veće površine", kaže na kraju Janko Durgala.  


Tagovi

Sirak metlaš Poljoprivredni proizvođači Ratari Usevi Janko Durgala Herbicidi


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.