• Stanje useva
  • 10.01.2019. 08:00

Januarski sneg prija pšenici, repici i ječmu

Detaljnije prognoze o ozimim usevima biće moguće tek kada se sneg otopi i kad pšenica, uljana repica i ječam nastave vegetaciju. 

Foto: Zlatko Markovinović
  • 180
  • 21
  • 0

Pšenici i ostalim ozimim usevima trenutni snežni pokrivač odgovara, jer će pod njim lakše podneti mraz. Kako tvrdi predsednik Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković, a prenosi Dnevnik, kod jesenje setve je bilo problema, pre svega zbog manjka vlage u zemljištu, tako da je nicanje ozimih kultura prilično kasnilo i delimično je prekinuto niskim temperaturama. Dobro je, napominje Saković, to što je pšenica pokrvena snegom i da će mrazeve lakše izdržati pod belim pokrivačem. 

Sneg najviše godi uljanoj repici

On dodaje da će detaljnije prognoze o ozimim usevima biti moguće tek kada se sneg otopi i kad pšenica, uljana repica i ječam nastave vegetaciju.  Osim pšenice, koja u Srbiji dominara u setvi, važno mesto zauzima i uljana repica. Ta uljarica je osetljivija na mrazeve, pa joj snežni pokrivač više znači.

Uz uljanu repice značajnije površine kod nas zauzima svakako ječam. Vukosav Saković navodi da je prema podacima Žita Srbije pšenica posejana na oko 620.000 hektara. Uljana repica se prostire na 45.000 ha, a ječam na 50.000 hektara


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb... Pročitaj više »

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Pšenica Stanje useva Vukosav Saković. Ječam Uljana repica Sneg Mraz


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi