Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 15.10.2023. 09:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Javljaju se problemi tokom vađenja šećerne repe

Duži ostanak ovakvih korenova na parceli prouzrokuje veći procenat truljenja i usporava vađenje.

Foto: Snežana Parađenović
  • 256
  • 30
  • 0

Na teritoriji Srednjeg Banata u toku je vađenje šećerne repe. Kod velikog broja proizvođača na lokalitetima Banatski Despotovac, Lazarevo, Zlatica, Botoš, Mihajlovo, Torak, Boka, Krajišnik, Jaša Tomić postoje problemi oko vađenja. Na parcelama pod šećernom repom imamo visok procenat truleži korena koja je posledica gumoze korena, defolijacije lisne mase, koja se kreće od 20 do 50 odsto oštećenih korenova, neupotrebljivih za dalju preradu, navodi stručnjak za ratarstvo PSSS Zrenjanin Snežana Parađenović.

Duži ostanak ovakvih korenova na parceli prouzrokuje veći procenat truljenja i usporava vađenje.

"Na ovu pojavu je uticao veliki broj abiotskih i biotskih faktora ispoljenih tokom vegetacije. Pored ispoljavanja štetnog uticaja visokih temperatura, naročito ispoljenih tokom jula i avgusta, vremenskih nepogoda, pljuskovitih kiša sa velikom količinom padavina, primenjene agrotehnike, razmatra se i uticaj vektora fitoplazme, kao i naseljavanje na koren fitopatogenih gljiva iz grupe saprofita, prourokovača truleži", kaže Parađenovićeva.

O rezultatima analize poljoprivredni proizvođači biće informisani

Šećerna repa je tokom proizvodne 2023. god imala izuzetno povoljne uslove za rast, dobar raspored padavina i temperature koje su odgovarale razvoju korena i lisne mase. Prve promene u na listovima u vidu žutila lisne mase uočavamo tokom druge dekade avgusta meseca, na obodima parcele i na graničnim delovima sa susednim parcelama, uglavnom pšenicom ili kukuruzom.

Duži ostanak korenova na parceli prouzrokuje veći procenat truljenja

"RC PIS Zrenjanin se uključio u problematiku i istraživanje uzroka ovakvog stanja uzimanjem kontrolnih uzoraka sa parcela i slanjem u referentne laboratorije u cilju potvrđivanja prisutnih patogena. Predmet analize su i meteorološki uslovi i preduzimana agrotehnika. O rezultatima analize i istraživanja poljoprivredni proizvođači biće informisani, sve u cilju da se detektuje problem i nađe rešenje za dalju proizvodnju šećerne repe", ističe Parađenovićeva.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Gumoza korena Snežana Parađenović Žutilo lisne mase Trulež Vađenje korena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D