Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje
  • 08.10.2018. 10:00

Kada je najbolje vreme za izvoženje i rasturanje stajnjaka?

Klimatski uslovi i tekstura zemljišta itekako utiču na vreme i brzinu razlaganja stajnjaka. Svako godišnje doba ima svoje prednosti i mane. Razlaganje je brže u lakšem zemljištu i u humidnoj-vlažnijoj klimi, ali zbog brzih procesa razlaganja preti opasnost od ispiranja hraniva.

Foto: Flickr / gosdin
  • 1.399
  • 80
  • 0

Izvoženje i zaoravanje stajnjaka može se obavljati u toku cele godine, s tim, da kako tvrdi diplomirani inženjer poljoprivrede Srđan Cvetković, svako godišnje doba ima svoje prednosti i mane. Iznošenje stajnjaka nakon žetve strnina pogodno je sa stanovišta organizacije rada. Međutim, zbog visokih temperatura mogu da nastanu veliki gubici, ne samo zbog isparavanja vode i gubitka amonijaka, nego i zbog brze mineralizacije, koja uzrokuje isparenja nitratnog azota u jesenje-zimskom periodu.

U slučaju tople i vlažne jeseni i zime može doći do ispiranja nitrata dublje u zemlju

Đubrenje stajnjakom u jesen, pre osnovne obrade, je povoljno, zato što su gubici pri izvoženju svedeni na minimum, a stajnjak može dobro da se izmeša sa zemljom. S druge strane, ovo vreme izvoženja i zaoravanja stajnjaka nepovoljno je iz organizacionih razloga, jer je to sezona kada na gazdinstvu ima najviše posla, a tu se pre svega misli na berbu kukuruza i pripremu zemljišta za ozime useve. Cvetković dodaje i to da u slučaju tople i vlažne jeseni i zime može doći i do ispiranja nitrata u dublje slojeve zemljišta, pa azot odlazi u podzemne vode i vodotokove, što nije dobro sa aspekta zaštite životne sredine. Kod zimskog izvoženja, stajnjak može da se rastura i po snegu ili smrznutom zemljištu. Treba napomenuti da su gubici u to vreme beznačajni, ali teškoće nastaju prilikom zaoravanja stajnjaka.

Prolećno iznošenje stajnjaka - gubici hraniva minimalni

Iznošenje stajnjaka u proleće, pre drugih radova u poljoprivredi, povoljno je, jer su gubici hraniva minimalni, a usev u toku vegetacije koristi hraniva koja se oslobađaju iz stajnjaka. Ipak, davanje svežeg stajnjaka u proleće, kod kojeg je veoma nepovoljan odnos azota i ugljenika, može izazvati azotnu depresiju, ali i dovesti do većih gubitaka zemljišne vlage, zbog povećane evaporacije.

Klima i tekstura zemljišta odlučujući faktori

Klimatski uslovi i tekstura zemljišta itekako utiču na brzinu razlaganja stajnjaka. U aridnoj i semiaridnoj klimi, kako objašnjava Cvetković, stajnjak može da se primeni znatno pre setve, dok na peskovitim zemljištima primenu treba što više približiti vremenu setve. Razlaganje je brže u lakšem zemljištu i u humidnoj-vlažnijoj klimi, ali zbog brzih procesa razlaganja preti opasnost od ispiranja hraniva. To određuje i vreme primene stajnjaka, pa u sušnoj klimi i na težim zemljištima, stajnjak za jare kulture treba zaoravati u jesen, a u humidnoj klimi i na lakšim zemljištima u proleće.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stajnjak Ratarstvo Đubrenje Jesen Proleće Srđan Cvetković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!