Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovi
  • 21.10.2015. 17:30

Kako i čime suzbiti najčešće korove?

Korovi mogu biti veoma opasne biljke koje nanose ogromne štete gajenim usevima.Zato treba raditi na smanjenju njihove brojnosti.

  • 2.216
  • 36
  • 0

Strna žita su naš najveći izvor hrane i zauzimaju znatne površine u Srbiji, naročito u Vojvodini. Međutim, njihov normalan rast i razvoj ometaju druge, nepoželjne vrste. To su korovi, od kojih su najznačajniji i najteži za suzbijanje: palamida njivska, divlji sirak, poponac, vijušac, kukolj, ali i mnoge druge nepoželjne vrste.

Najpoznatiji korovi u strnim žitima - čime tretirati?

Palamida njivska (Cirsium arvense)

Jedan od najopasnijih korova u strnim žitima čiji je korenov sistem jako dobro razvijen i sastoji se iz glavnog i bočnih korenova koji idu u dubinu preko 4 metra. Prepoznaje se po ljubičastom cvetu i bodljikavim listovima. Ovaj korov se veoma teško suzbija pa su preventivne mere poput obrade zemljišta i nege jako važni. Od preparata u strnim žitima se koriste 2,4 D , MCPA, MCPP herbicidi, a u kukuruzu Bevekamba, Korovicid, Banvel 480 .

Divlji sirak (Sorghum halepense)

Takođe jedna od značajnijih korovskih vrsta koja najčešće zakorovljava kukuruz. Korenov sistem je sastavljen iz rizoma, a stablo može biti visoko i 2 metra. Prepoznaje se po piramidalnoj metlici. Ukoliko se kukuruz gaji u monokulturi, pojava divljeg sirka je znatno povećana. Najbolje sredstvo za suzbijanje ovog korova je Glifosat i to kada je strnina visoka 20 cm.

Poponac njivski (Convolvolus arvensis)

Ova biljka ima spratolik korenov sistem koji ide u dubinu do 6 metara, što je jako opasno za gajenu biljku. Prepoznaje se po srcolikim listovima i belom-trubastom cvetu. Uglavnom se suzbija preparatima na bazi 2,4 D, MCPA i dikambe. U pšenici se mogu koristitii Banvel M, Banvel P, a u kukuruzu Bevekamba, Laddok, Basagran.

Vijušac (Bylderdykia convolvolus)

Najčešće se javlja u ozimim žitima, a njegovo seme rado jedu ptice. Lako se obavija oko gajene biljke, baš kao i poponac. Razlikuje se od poponca po tome što ima kopljaste listove i sitnije cvetove. Preventivne mere su jako važne poput setve čistog semena, plodoreda. Od preparata se koriste Dihlorprop, kombinacija dikambe i MCPA.U kukuruzu se koriste: atrazin, simazin, bantazon.

Kukolj (Agrostemma githago)

Jednogodišnji korov koji se prepoznaje po krupnom, tamnocrvenom cvetu i lancetastim listovima. Ovaj korov sazreva kad i strna žita pa zato treba koristiti za setvu čisto seme, a vrlo su značajne i agrotehničke mere. Od herbicida se koriste 2,4 D, MCPA, MCPA + 2,4 D.

Preventivne mere izuzetno su važne

Preventivne mere imaju veoma važnu ulogu u sprečavanju zakorovljenosti zemljišta. Kako bi se na samom početku delovalo na sprečavanje nastanka korova treba ozbiljno i odgovorno pristupiti obradi zemljišta, merama nege, a važnu ulogu ima i plodored, kao i setva čistog semena. Uništavanje korova je znatno teže u organskoj proizvodnji, jer je zabranjena upotreba herbicida pa još više do izražaja dolaze obrada zemljišta, mere nege i pravilna primena plodoreda. U konvencionalnoj proizvodnji primena herbicida predstavlja osnovu borbe protiv korova, ali naravno ni u ovom vidu proizvodnje nikako ne treba zanemariti mere koje se odnose na obradu zemljišta.


Tagovi

Palamida Kukolj Vijušac Korovi Preventivne mere Poponac Divlji sirak Herbicidi Agrotehničke mere Obrada zemljišta Nega zemljišta Uništavanje korova Izvor hrane MCPA MCPP herbicidi Bevekamba Korovicid Banvel 480 Glifosat Laddok Basagran


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.