Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 18.02.2024. 07:30

Kako pratiti štetočine u usevu uljane repice?

Vreme ide na ruku maloj i velikoj repičinoj pipi. Zato je najvažnije pratiti šta se događa na polju. Evo kako to uraditi.

Foto: Maja Celing Celić
  • 120
  • 8
  • 0

Jedni od najvažnijih štetočina u ovo doba godine su velika repičina pipa (Ceutorhynchus napi) i mala repičina pipa (Ceutorhynchus pallidactylus). Njihova je prisutnost posebno izražena kada su u ovo doba godine temperature neuobičajeno visoke. 

One prezimljuju u zemljištu, a njihov let počinje pri temperaturama iznad devet °C.

Stižu mala i velika repičina pipa - kako ih prepoznati i suzbiti?

Sada je najvažnije pratiti šta se događa na polju, obavljati redovne preglede kako bi se utvrdila njihova prisutnost i nivo populacije. Evo pet koraka koji se obično sprovode prilikom monitoringa:

1. Vizuelni pregled biljaka

Redovno pregledajte listove i stabljike uljane repice tako da ćete potražiti znakove njihove prisutnosti, kao što su karakteristične rupe na listovima, listovi bez tkiva, prisutnost larvi, jaja ili odraslih jedinki pipe.

2. Postavljanje žutih lepljivih ploča ili posuda

Žute lepljive ploče ili posude mogu da se postave u polje kao dodatni alat za praćenje populacije pipe. Njih privlači žuta boja, pa će se zalepiti te biti lakše uočljive. Postavite ih na različitim mestima kako bi se dobila što bolja pokrivenost. Prag štetnosti kod velike pipe iznosi dva do četiri odrasla oblika na 10 biljaka. Kod male pipe taj prag iznosi tri odrasla oblika na metar kvadratni. Pregledajte ih svaka tri dana, a posle ulova od 10 do 20 pipa po ploči/posudi, obavlja se tretiranje insekticidima u roku od sedam dana. 

Prisutne su i u fazi cvetanja (Foto: M. Pavlović)

3. Pratite vremenske uslove

Populacija pipe može da varira zavisno od vremenskih prilika. Zato je važno pratiti meteorološke uslove, poput temperature i vlage, kako bi se predvidelo vreme pojave i aktivnosti ovih štetočina te pristupilo tretiranju. Zaštita se sprovodi u popodnevnim satima, u vreme najviših temperatura u danu koje će izmamiti pipe. Optimalna temperatura za prskanje je 10°C. 

4. Beleženje rezultata

Vodite evidenciju o rezultatu praćenja, uključujući brojnost, područja na kojima su najviše prisutne, te učestalost napada. Ovi podaci mogu da pomognu u donošenju odluka o daljim postupcima zaštite useva.

5. Praćenje razvoja biljaka

Nemojte se fokusirati samo na štetočine nego i na stanje same uljane repice. Mlađe biljke koje dodatno rastu u stresnim uslovima, a kakvi su bili ove (suve) zime i vrlo toplog januara i februara, su osetljivije na napad. 

Da li ste ih već uočili na polju? Pišite nam u komentaru ispod teksta ili postavite fotografije na naš KLUB


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Mala repičina pipa Velika repičina pipa Žute ploče Monitoring useva Štetočine uljane repice


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.