Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 21.05.2024. 10:30

Kako prebroditi sušnu godinu - šta kažu stručnjaci?

Stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad govorili su o tome kako ublažiti efekte ekstremne suše u ratarskoj proizvodnji.

Foto: Đorđe Simović
  • 119
  • 54
  • 0

Prošlogodišnje superćelijske oluje od 19. i 21. jula najjača su opomena da su klimatske promene kod nas uzele maha. Stručnjaci upozoravaju da nas tokom leta očekuju duži sušni periodi i sporadične preobilne kiše.

U organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad juče (20.05.) na Sajmu poljoprivrede održana je konferencija "Kako prebroditi sušnu godinu - praktični saveti za uspešnu žetvu". Stručnjaci ovog Instituta govorili su o važnoj temi: kako ublažiti efekte ekstremne suše u ratarskoj proizvodnji. 

"Proizvođači bi trebalo da seju hibride ranijih grupa zrenja kako bi sa manje posledica prošli kroz kritične faze rasta. Ove godine smo imali veoma specifično proleće, loše uslove za setvu i nicanje, kao i početni rast kukuruza. Loše su proticale i prve faze razvoja kukuruza. Sada se kukuruz nalazi u fazi intenzivnog rasta i daleko bolje izgleda nego pre dve nedelje", navodi rukovodilac Odeljenja za kukuruz dr Goran Bekavac.

Sada se kukuruz nalazi u fazi intenzivnog rasta (foto: Depositphotos/roman023)

Kako dodaje, boji se da će se u ovoj godini videti bezbroj smena stresnih uslova.

"Odavno napominjemo poljoprivrednicima da seju hibride koji su pokazali dobru tolerantnost na sušu. Mesec dana pre setve smo sugerisali proizvođačima da kukuruz seju u ređem sklopu, od pet do 10 odsto. Usev sada mora biti čist od korova jer su oni jako veliki konkurenti za vodu i đubriva. Ukoliko uspemo da uradimo barem dva međuredna kultiviranja, onda ćemo u dobroj meri sačuvati vlagu."

Šta je sa suncokretom?

Iako je suncokret otporniji na sušu od drugih ratarskih useva stručnjak Instituta Vladimir Miklič kaže da bi i u toj proizvodnji trebalo sejati ranije hibride.

"Treba ići u pravcu ranije setve, da bi se napravio takav sistem u kom će najkritičnije faze, a to je cvetanje, da otpočnu ranije kada nemamo najveće temperaturne talase koji mogu da utiču na sposobnost polena za oplodnju. Tako se bolje iskoriste rezerve vlage koje su ostale od zime", napominje on, dodajući da kod ranih hibrida to može da se desi u prvoj polovini juna.

Kakvo nas leto čeka? Objavljena sezonska prognoza poznatog prognostičkog centra

"Preporuka je da se gaje hibridi nižeg porasta. Pored visokih temperatura i suše, imamo i olujne vetrove. Kod suncokreta je važno sejati niže hibride, a mi imamo takvih hibrida. Oplemenjivanjem pokušavamo da stvorimo biljke sa moćnijim korenom."

Miklič kaže da se mora voditi računa o bolestima. One nisu kao što su bile pre deceniju. Dolaze bolesti koje su do skoro bile potpuno beznačajne.

Soja - što manje stresa

Stručnjak za soju Vuk Đorđević kaže da su pogrešili poljoprivrednici koji su "trčeći za vlagom" tu uljaricu sejali na dubinu od šest do sedam centimetara. Važno je da se soja proizvodi u uslovima sa što manje stresa.

U diskusiju su se uključili i poljoprivrednici. Nandor Kovač iz Bečeja kaže da je uradio što je mogao. Sve operacije je uradio na vreme. Proletos posejane kulture već je ošpartao. Za sedam dana će skidati novosadski ječam 565 i na toj parceli će postrno posejati suncokret.

Direktor Produktne berze Vlado Kovačević napomenuo je da je realno da narednih godina zbog klimatskih promena imamo veće oscilacije prinosa žitarica i uljarica pa samim tim i veće oscilacije cena od godine do godine.


Tagovi

Sušna godina Uzgoj soje Uzgoj suncokreta Uzgoj kukuruza Dr Goran Bekavac Vuk Đorđević Vladimir Miklič


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner