Pretraživanje tekstova
Iako pripadaju istoj porodici Brassicaceae, ovo su različite biljke. Evo po čemu je kanola (canola) dobila naziv.
Oni koji prate kretanja na berzama roba, poput one referentne iz Čikaga, sretali su se s pojmom "kanola" (eng. canola), što se često stavlja u kontekst sinonima "uljane repice". O čemu je reč i zašto postoje razlike u nazivima?
Kanola i uljana repica pripadaju istoj porodici Brassicaceae, ali su različite biljke.
Kanola (Brassica napus) je podvrsta uljane repice (Brassica rapa) nastala 70-ih godina prošlog stoleća u Kanadi genetskom modifikacijom s ciljem smanjenja sadržaja eruka kiseline.
Ime "kanola" nastalo je kao skraćenica od izraza "Canadian oil, low acid" (kanadsko ulje, niske kiselosti). Sam je naziv odabran kao rezultat marketinške kampanje koju je pokrenula Kanadska savezna vlada u saradnji sa industrijskim partnerima.
Kanola ima niži sadržaj zasićenih masnih i viši mononezasićenih masnih kiselina u poređenju sa uljanom repicom. Kanola ulje je poznato po visokom udelu omega-3 masnih kiselina, što ga čini zdravijim izborom.
Vic koji to nije: Znate li koja je razlika između Evropljanina i Kanađanina?
Ovo ulje je popularno u prehrambenoj industriji zbog neutralnog ukusa i visoke tačke dimljenja, što ga čini pogodnim za kuvanje, prženje i pečenje.
Uzgaja ju više od 43.000 kanadskih poljoprivrednika koji na godinu proizvedu oko 20 miliona tona ove uljarice. Ona je danas jedna od najčešćih kultura u ovoj zemlji, generišući gotovo četvrtinu ukupnih prihoda od poljoprivrednih useva.
Godišnje je zaseju na okvirno osam miliona hektara površine, uglavnom u zapadnim provincijama Alberti, Saskačevanu i Manitobi. Na manjim se površinama može naći u Britanskoj Kolumbiji, Ontariju i Kvebeku.
Tagovi
Eruka kiselina Omega-3 Uljarica Kanada Kanola ulje
Autor
Više [+]
Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!