Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva pšenice
  • 08.10.2017. 11:00

Karakteristike hibridne pšenice

Hibrid pšenice nastaje ukrštanjem dve sorte, gde dolazi do izražaja hibridna snaga, koja se pre svega ispoljava u visokom i stabilnom prinosu zrna.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 2.190
  • 154
  • 0

Ratare uskoro očekuje optimalni rok za setvu pšenice, pa samim tim i odabir sorti. Osim njih, pojavila se i hibridna pšenica, u koju poljoprivrednici još uvek nemaju poverenje.

Odabir sortimenta

Na tržištu se nalazi bogata ponuda sorata, međutim potencijal i rodnosti se ni približno ne iskoriste. Pri izboru sortimenta moraju se pre svega sagledati potrebe i veličina gazdinstva.

"Ne treba sejati pšenicu za ishranu stoke, ako je već za to namenjen ječam i tritikal, a to se kod nas dosta tako radi. Pri izboru treba birati sorte koje odgovaraju određenom mikroklimatu", savetuje Svetlana Zlatarić iz Poljoprivredne stručne službe Šabac.

Umesto 250-300 kg/ha semena, norma kod hibridne pšenice je 80-100 kg/ha, odnosno 150-170 klijavih zrna po metru kvadratnom.

Hibridna pšenica

Pored sorti, poslednje dve godine pojavila se i hibridna pšenica. Nepoverenje vlada kada je reč o odnosu količine semena za setvu i prinosa koji može da se postigne setvom hibrida.

"Hibrid pšenice nastaje ukrštanjem dve sorte, gde dolazi do izražaja ta hibridna snaga koja se pre svega ispoljava u visokom i stabilnom prinosu zrna, dobroj tolerantnosti na bolesti, dobroj fotosintezi zahvaljujući većoj lisnoj površini, velikom broju sekundarnih stabala - intezivnom bokorenju, koje čini preko 15 produktivnih stabala po biljci, velikom broj dobro nalivenih zrna, većoj masi, dobro razvijenom korenovom sistemu i maloj setvenoj normi", objašnjava Zlatarićeva.

Foto: Jasna Bajšanski


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Pšenica Sorta Hibrid Setva Svetlana Zlatarić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.