Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osveženje useva
  • 28.05.2015. 15:00

Kiša dobro došla usevima u Sremu

Nedavne kiše dobro su došle usevima u Sremu, no sada su moguće pojave bolesti pa se preporučuje poljopivrednicima da na to obrate pažnju.

  • 164
  • 9
  • 0

U poslednjih nedelju dana u Sremu je palo 60 litara kiše po metru kvadratnom, što je značajno poboljšalo zalihe vlage u zemljištu. Poljoprivredni stručnjaci poručuju da nakon ovog perioda kišnog vremena, treba povesti računa i o zaštiti pojedinih biljnih vrsta od bolesti.

Poljoprivredni stručnjaci slažu se da su ove količine vlage dobre za sve biljne vrste. Nedostatak vlage u zemljištu je bio evidentan i pomalo brinuo poljoprivredne proizvođače, koji su bili primorani da pojedine vrste, poput bostana i povrća, svakodnevno zalivaju.

Kiša je pala u poslednjem trenutku

Kiša u Sremu
Malo je parcela koje su polegle

Da je kiša dobro došla, potvrđuje i Đura Paić iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi. "Kiša je pala u poslednjem trenutku, jer je u pojedinim delovima Srema situacija bila kritična. Pšenici je kiša dobro došla, iako ima parcela koje su polegle, ali zbog velike količine azota, to je situacija koja se ponavlja svake godine. Na sreću to nije velika površina", kaže Paić.

Da bi se ovakve situacije izbegle, potrebno je uraditi analizu zemljišta na prisustvo azota i tako dobti tačnu preporuku da li i u kojoj količini obaviti prihranu hlebnog žita. Veliki broj Sremaca to je i učinio, tako da poslednje kiše nisu napravile značajniju štetu. Kiša je osvežila i kukuruz, najzastupljeniju biljnu vrstu u Sremu. Ovog proleća zasejano je više od 100 hiljada hektara pod žutim zrnom, jer se mnogi poljoprivrednici pored ratarske, bave i stočarskom proizvodnjom. Usev za sada dobro izgleda, jer su najveće površine zasejane u optimalnom agrotehničkom roku.

Problema će biti na onim njivama na kojima pre kiša nije urađena adekvatna zaštita od korova. "Usev je u različitim fazama razvoja pa treba voditi brigu o primeni herbicida za zaštitu protiv korova, mada je izvesno da će na pojedinim parcelama suzbijanje korova morati da se radi međurednom kultivacijom ili špartanjem", dodaje Paić.

Stradale su samo slabije razvijene biljke

Kiša u Sremu
Padavine su prijale usevima

Soja je u dobrom stanju, nije zakorovljena i ove padavine prijaju usevu. Iako je palo skoro 60 litara kiše, zabarenih terena nema. I gde je bilo vode brzo se povlači, tako da štete od vodoleži neće biti. Manjih problema ima na parcelama pod bostanom. Rasad bostana je tek pre kiše oslobođen iz tunela. Ovih dana zbog oblačnog vremena nedostaje mu svetlost, a zbog kiše, slabije biljke su propale. "Na pojedinim njivama je primetno da su neke biljke stradale, jer su bile slabije razvijene. Ipak to je veoma malo u odnosu na ukupne površine. Nekako smo navikli da u maju i tokom juna imamo dosta padavina i oblačnih dana pa na ovo paori ne obraćaju preveliku pažnju. Bostan se dobro razvija i ako vreme posluži lubenica i dinja u Sremu će biti", tvrdi Đura Paić.

Potreban oprez zbog pojave bolesti

Meteorolozi najavljuju prestanak padavina i razvedravanje narednih dana. To može uticati na pojavu bolesti na pojedinim biljnim vrstama. Posebno treba da budu oprezni povrtari, koji moraju pravovremeno reagovati, odnosno tretmane zaštite obaviti čim primete prve simptome bolesti na biljkama.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kiše Srem Soja Bostan Kukuruz Analiza zemljšta Azot Đura Pajić Zalihe vlage Prihrana hlebnog žita Zaštita od korova Kultivacija


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".