Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ginisov rekord
  • 29.11.2023. 18:00

Ko drži svetski rekord u prinosu pšenice?

Britanski poljoprivrednik je postigo rekordan prinos ozime pšemice i ječma po posebnom agronomskom programu.

Foto: Depositphoto/saharrr
  • 672
  • 77
  • 0

Dva svetska rekorda u uzgoju žitarica uspeo je da obori britanski proizvođač Tim Lamiman na svojoj farmi Vorlabi, Linkolnšir. On je postigao službeni Ginisov svetski rekord za prinos ozime pšenice DSV Šampion 2022. godine, izveštava CPM Magazine. Drugi svetski rekord je za ozimi ječam.

Oborio rekord u saradnji sa naukom

Prinos njegove pšenice bio je 17,96 t/ha čime je nadmašio postojeći svetski rekord od 17,40 t/ha koji je postignut na Novom Zelandu 2020. godine.

Lamiman ističe da su on i njegov tim znali da postoji potencijal sa posebnim agronomskim programom "Ecoculture Biosciences" koji su razvili "Frontier" i "BASF". Primenili su poseban sistem prihrane useva Bionature. Tri puta su dodavali 103,5 kg/N, što je ukupno 310,5 kg N/ha azota. Koristili su "Bionature Delta K", za aktiviranje strukture korena, i TipTop. Tako je ukupan azot primenjen na usev dostigao 314 kg/ha.

Odlučili su se za navedenu sortu zbog specifične osobine visokih prinosa. Prema oplemenjivaču "DSV Championa", dr. Matju Kertonu, potencijal sorte je bio jasno vidljiv od rane faze njenog oplemenjivačkog puta, a pokazala se dobrom i u različitim situacijama rasta, uključujući ranu ili kasnu setvu na teškim ili lakim zemljištima.

Lamiman kaže da je najbolji svetski prinos zasejan 22. septembra sa 125 kg/ha i 24. septembra sa 150 kg/ha sa "Vibrance Duo" semenom.

Ovo je još uvek bilo 20 odsto ispod naše standardne stope kako bi se uzela u obzir Šampionova fantastična sposobnost da nastavi da se bokori. Do februara 2022. oba useva su izgledala kao da bi moglo da postignu savršenih 600 do 650 biljaka/m²."

Za dve t/ha više od prošlog rekordnog prinosa ječma

Drugi rekord koji je Lamiman oborio bio je u uzgoju ozimog ječma na plodnim i glinovitim zemljištima, naveo je Ecoculturebs. Uspeo je da dobije prinos od 16,21 t/ha, što je za dve t/ha više nego prošli rekord. I pored vrlo sušnog proleća, usevi su pustili duboko korenje tokom sušne jeseni, a vapnenačko zemljište je delovalo kao sunđer te očuvalo vlagu, održavajući snažan rast biljaka kroz prolećnu i ranu letnju sušu.

Pored ovih rekorda, britanski proizvođač je ove godine ostvario jedan od najvećih prinosa zabeleženih u uzgoju uljane repice od 8,98 t/ha.


Tagovi

Prinos pšenice Prinos ozime pšenice Prinos ječma Prinos ozimog ječma Bionature Ginisov svetski rekord Tim Lamiman


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.